To je to što me zanima!

Umrli i ožalošćenim potomcima ostavili dugove: Postoji izlaz!

Ne znate kakvo je financijsko stanje vaših članova obitelji? Ne želite li plaćati obveze preminulog, u ostavinskoj raspravi odreknite se nasljedstva, a time i dugova
Vidi originalni članak

Smrću dužnika ne umiru njegove financijske obveze. Krediti i ovrhe, skriveni minusi i neplaćene režije ostaju nasljednicima. - Naslijedite li na primjer stan ili kuću tržišne vrijednosti 750.000 kuna, preuzimate i dugove pokojnika u istom iznosu. Za njih odgovarate naslijeđenom, ali i vlastitom imovinom - objašnjava Igor Vujović iz udruge Potrošač. Izlaz za one koji ne žele ostatak života na leđima nositi tuđe dugove su tri riječi - odričem se svega. 

- U procesu ostavinske rasprave javni bilježnik pita prihvaćate li nasljedstvo. Odreknete li se stana, kuće, auta, odričete se i svih dugovanja, onih za koje znate i ne znate - objašnjava Vujović.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Većina zbog žalosti nema snage glumiti istražitelja, obilaziti banke i raspitivati se o dugu člana obitelji, no to vas može spasiti. Javni bilježnik nije ovlašten utvrđivati postojanje i visinu duga. Nitko vam neće isprintati papir s popisom pokojnikovih dugova pa se informirajte prije nego što prihvatite imovinu.

- Sustav je spor i nekad nasljednici tek nakon nekoliko godina saznaju o dugovima, a tad su se već nagomilale kamate ili su im blokirali račun - kaže Vujović. 

NASLJEĐIVANJE DUGA Što učiniti kada stigne ovrha zbog dugova vaših pokojnika?

U bankama kažu kako se tada razgovorom s obitelji pokušavaju dogovoriti. Veliki krediti, stambeni, za sebe vežu osiguranja pa se to iskorištava za prebijanje barem dijela duga.

- Nasljednici mogu preuzeti dug, a da se to dogovori, sklapa se aneks postojećeg ugovora - objasnili su nam u OTP banci.

Za to je opet potreban javni bilježnik, a nasljednici i tu ostaju bez nekoliko stotina kuna. U nekim bankama reagiraju na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju i nema potrebe za dodatnim ugovorima. Također, da bi spriječili muku svojim nasljednicima, pročitajte ugovore o kreditima detaljno. 

- Sitnim slovima često stoji odredba da obveze prema kreditu ne prestaju smrću dužnika - kaže Vujović. Suprotno od toga, u ugovorima s većinom teleoperatera smrću pretplatnika prekidaju se i obveze plaćanja. No za smrt im morate javiti. Banke su spremne i za slučajeve prometnih nesreća, težih bolesti i sličnih nevolja. Klijentima nude moratorij kredita. To je rješenje samo za kratko vrijeme i gotovo u pravilu s nepovoljnijim uvjetima.

SUDSKA SAPUNICA Ostavila je dvije oporuke: Rat za milijune plemkinje s Hvara

1. Pohod na šaltere

Zbog žalosti zaboravimo na pokojnikove obveze, ali najbolje bi bilo odmah nakon smrti člana obitelji obići Vodovod, HEP, Gradsku plinaru i slično te odjaviti korisnika. Izbjeći ćete zavrzlame oko plaćanja režija.

2. Računica zlata vrijedi

Mnogi se odriču stana jer shvate da neće moći otplaćivati dug preminulog. Ipak, raspitajte se detaljno o dugovima da ne ostanete bez stana u kojem živite. U ovom slučaju računica zlata vrijedi.

3. Solidarna raspodjela

Među sunasljednicima dugovi se dijele ravnomjerno njihovim nasljednim dijelovima, a ako je neki od nasljednika podmirio vjerovnika u većem opsegu od obaveze, tada mu ostali nasljednici to moraju vratiti.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 20.10.2019.

    u zivotu uvijek neki problemi

  • Paco-2017 20.10.2019.

    Sve na kredit, pa neka se drugi s tim razvlace

  • srecko64 20.10.2019.

    Sustav je lopovski i prevarantski.

Komentiraj...
Vidi sve komentare