Obavijesti

News

Komentari 78

Ostavila je dvije oporuke: Rat za milijune plemkinje s Hvara

Ostavila je dvije oporuke: Rat za milijune plemkinje s Hvara
3

Mejra Novak imala je 40 nekretnina, umjetnine... Preminula je 2012. godine, a veći dio nasljedstva ostavila je svojem odvjetniku, dok je rodbini u Hrvatskoj ostavila možda deseti dio bogatstva

VIDEO

Već nekoliko godina na splitskom sudu traje borba za nasljedstvo vrijedno doslovno desetke milijuna eura, od nekretnina na Rivi do vrijednih umjetnina poput originalnog Tiziana.

Jedna od najbogatijih Splićanki, rodom s Hvara, plemenitašica Mejra (Meyra) Novak, rođena 1919. godine, nije pretjerano poznata široj javnosti. Riječ je o nasljednici obiteljskog bogatstva akumuliranog stoljećima, od brojnih imanja na Hvaru, nekoliko stambeno-poslovnih objekata u središtu Splita, zgrade u Gajevoj u Zagrebu...

Tu su i mnoge nekretnine u najmu na Rivi, grobnice na Boninovu, Mirogoju te Hvaru, milijuni eura na računima u hrvatskim, njemačkim i švicarskim bankama... Stan u Splitu u kojem je živjela nalikovao je na muzej, pored djela talijanskog umjetnika Tiziana bile su neprocjenjive kineske vaze te skulpture našega kipara Ivana Meštrovića.

Posjedovala je, kolokvijalno rečeno, “pola Splita”, ukupno više od 40 nekretnina, a manji dio je još u postupku povrata nacionalizirane imovine. Živjela je donekle osebujnim stilom, poput plemkinja staroga kova, govorila četiri svjetska jezika, studirala u Beču i na Sorbonnei. Iako se nikad nije udavala, obitelj joj je uvijek bila na prvome mjestu. Njezina sestra i brat također nisu imali nasljednike, a kako su ranije preminuli, i njihova imovina pripala je gospođi Novak.

Najveći dio nekretnina bio je nacionaliziran, pa je posljednjih desetljeća radila na povratu imovine. To joj je, kako smo doznali od najbližih, bio gotovo životni cilj, a najveći dio je doista uspjela vratiti. U tim postupcima od 2000. zastupao ju je splitski odvjetnik, kojim je bila izuzetno zadovoljna. Često je provodio vrijeme u stanu gospođe Novak, čak su i odvjetnikova žena i obitelj dolazili skrbiti o Mejri.

Bogata nasljednica preminula je početkom 2012. godine, nakon što je sredinom siječnja pod nepoznatim okolnostima pala kod kuće i nagnječila mozak. Umrla je u splitskoj bolnici 27. siječnja. Nakon smrti je uslijedila ostavinska rasprava. Splitski odvjetnik, koji je ujedno bio izvršitelj oporuke, priložio je dvije oporuke gospođe Novak: glavnu, opsežnu, iz 2006. te dodatak iz 2009. godine.

Prema tom vlastoručno napisanom i potpisanom dokumentu, Mejra Novak ostavlja većinu svoje imovine, “teške” najmanje deset milijuna eura, upravo svom odvjetniku koji je zastupa i brine se o njoj posljednjih desetak godina, dok je rodbini u Hrvatskoj ostavila možda deseti dio bogatstva. Zbog toga je u rujnu 2015. pokrenuta parnica pred splitskim Općinskim sudom. Ona je još u početnoj fazi, dok je ostavinski postupak pri kraju.

U oba predmeta konačna odluka još je daleko. Zasad je privatno grafološko vještačenje potvrdilo da je oporuku nesumnjivo napisala Mejra Novak.

Oporuku su usporedili s pismima iz različitih perioda jer je Mejra u poodmakloj dobi pokazivala progres zdravstvenih tegoba kao i tremora pri pisanju. Tako je grafološko vještačenje pokazalo da su vjerojatno dva teksta oporuke napisana u isto vrijeme, u svakom slučaju ne s razmakom od tri godine, kao i da su vjerojatno napisani poslije 2010. Negodovanje je izazvala i pravna terminologija teksta, kao i običan trgovački papir na kojem je napisana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk