To je to što me zanima!

UN-ovo tijelo: Stariji od 65 sve više koriste opijate te lijekove za spavanje i anksioznost

NCB upozorava na 'polimedikaciju' koja je 'rastući problem', a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje stariji dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji
Vidi originalni članak

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom".

Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je "već danas neophodno" usredotočiti se na teškoće starijih ljudi, ističe ta ustanova sa sjedištem u Beču u svom godišnjem izvješću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine".

- Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u starijih od 65 godina - navodi se u izvješću.

Razlog tome je nedostatak informacija zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv ovisnosti starijih o opojnim tvarima.

Postoji nesuglasje čak i u pogledu same definicije "starosti" u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed barem za 15 godina u ljudi koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata. 

Bez obzira na to koji kriterij je odabran, trenutačno raspoloživi podaci "zvone na uzbunu", navodi se u izvješću.

U Sjedinjenim Državama, konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću.

U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine pretjerano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lijekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti "propisuju se nesrazmjerno starijim ljudima". 

'PROBLEM JE ESKALIRAO' Potrošnja onkoloških lijekova je pala za 30 posto: 'Slijedi puno dijagnoza nakon epidemije'

U slučaju starijih, INCB upozorava na "polimedikaciju" koja je "rastući problem", a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje stariji dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji.

Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posljedice su: mogući padovi starijih i prometne nesreće koje one mogu izazvati,  zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica "stigmatizacije" i "srama".

U svom izvješću, INBC upozorava i na posljedice pandemije covida-19 na mentalno zdravlje iako su razna ograničenja "poremetila opskrbni lanac lijekovima na svjetskoj razini".

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 25.03.2021.

    to dovodi do problema s srcom i onda smrti

Komentiraj...
Vidi sve komentare