Lifestyle

Komentari 1

UN-ovo tijelo: Stariji od 65 sve više koriste opijate te lijekove za spavanje i anksioznost

UN-ovo tijelo: Stariji od 65 sve više koriste opijate te lijekove za spavanje i anksioznost

NCB upozorava na 'polimedikaciju' koja je 'rastući problem', a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje stariji dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom".

Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je "već danas neophodno" usredotočiti se na teškoće starijih ljudi, ističe ta ustanova sa sjedištem u Beču u svom godišnjem izvješću.

POGLEDAJTE VIDEO:

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine".

- Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u starijih od 65 godina - navodi se u izvješću.

Razlog tome je nedostatak informacija zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv ovisnosti starijih o opojnim tvarima.

Postoji nesuglasje čak i u pogledu same definicije "starosti" u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed barem za 15 godina u ljudi koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata. 

Adult mother and daughter ordering prescription medication onlin

Bez obzira na to koji kriterij je odabran, trenutačno raspoloživi podaci "zvone na uzbunu", navodi se u izvješću.

U Sjedinjenim Državama, konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću.

U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine pretjerano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lijekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti "propisuju se nesrazmjerno starijim ljudima". 

U slučaju starijih, INCB upozorava na "polimedikaciju" koja je "rastući problem", a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje stariji dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji.

Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posljedice su: mogući padovi starijih i prometne nesreće koje one mogu izazvati,  zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica "stigmatizacije" i "srama".

U svom izvješću, INBC upozorava i na posljedice pandemije covida-19 na mentalno zdravlje iako su razna ograničenja "poremetila opskrbni lanac lijekovima na svjetskoj razini".