News

Komentari 147

Potrošnja onkoloških lijekova je pala za 30 posto: 'Slijedi puno dijagnoza nakon epidemije'

Potrošnja onkoloških lijekova je pala za 30 posto: 'Slijedi puno dijagnoza nakon epidemije'

Ante Mandić kao predsjednik Udruge ljekarnika pri HUP-u upozorava da dug prema ljekarnama nikad nije rastao tako brzo - unatrag godinu dana je porastao na ukupno 1,7 milijardi kuna

Dug države, odnosno njezina zdravstva za lijekove nikad nije bio veći, a lijekovi se nikad nisu trošili manje. Prema neslužbenim podacima iznesenima na konferenciji za novinare proizvođača lijekova, veledrogerija i ljekarni, od početka pandemije troši se od 20 do 30 posto manje onkoloških lijekova.

To je izravna posljedica manjeg broja dijagnostičkih zahvata čiji je broj, neslužbeni su podaci upućenih, pao za oko 30 posto. Zbog nošenja maski i drugih epidemioloških mjera pala je potrošnja lijekova za respiratorne smetnje, a generičkih se lijekova distribuira oko 15 posto manje nego prije.

Propast će seoske ljekarne 

- Danas uslijed smanjenog rada trebaju i manje količine lijekova - rekao je Jerko Jakšić, predsjednik HUP Udruge proizvođača lijekova. Zbog nagomilanog duga države od rekordnih 6,5 milijardi kuna, prvi put su  zajedno nastupili proizvođači lijekova, veledrogerije i ljekarne, dakle cijeli opskrbni lanac. Čak je 20 posto bolnica, kažu, od početka godine potpuno prestalo s plaćanjem lijekova. Nastavi li se tako, a pitanje je dana ili tjedana, pacijenti će ostati bez lijekova, upozorili su.

Kažu da situacija nikad nije bila gora - bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao plaćati ljekarnama, veledrogerije su počele zaustavljati isporuke prema bolnicama, a dobavljači, odnosno proizvođači prestaju s isporukom prema veledrogerijama.

- Zdravstveni je sustav zbog neplaćanja već počeo funkcionirati ograničeno te tražimo hitno podmirivanje duga, u protivnom će veledrogerije u sljedećim tjednima biti prisiljene pokrenuti tužbe i blokade - rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Ante Mandić kao predsjednik Udruge ljekarnika pri HUP-u upozorava da dug prema ljekarnama nikad nije rastao tako brzo - unatrag godinu dana je porastao na ukupno 1,7 milijardi kuna. Mnogo ljekarni to neće moći izdržati i zatvorit će se, posebno u manjim sredinama, u kojima će pacijentima ozbiljno biti ugrožena dostupnost lijekova. Iako već dugo upozoravaju na problem, nitko ih, kažu, od prosinca nije zvao na razgovor. Hoće li do nestašice lijekova u bolnicama i ljekarnama doći već za nekoliko tjedana, ovisi o tome hoće li biti rješenja za ovaj problem, upozorio je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Slijedi epidemija dijagnoza 

- Problem je eskalirao, proizvođači nikad dosad nisu prekidali opskrbu veledrogerijama, sve smo uvijek rješavali na teret vlastite likvidnosti. Neke su naše članice, međutim, sad zaustavile opskrbu veledrogerijama i svi o tome razmišljamo - upozorio je Jakšić, ujedno predsjednik uprave tvrtke PharmaS. Percač se pribojava da nam slijedi mnogo novih dijagnoza nakon pandemije.

Najčitaniji članci