To je to što me zanima!

Unutarnji sat odredit će koje je najbolje vrijeme za vježbanje

Kako biste učinkovitije vježbali, osluškujte ritam svog tijela, a ako se on kosi s vašim dnevnim obvezama, radije birajte jutarnji trening kao način povećanja produktivnosti kroz dan, savjetuje fitness trener
Vidi originalni članak

Iako neki zagovaraju vježbanje ujutro, a drugi navečer, vrijeme treninga trebalo bi se određivati prema vlastitu bioritmu.

Najvažnije je upoznati vlastiti cirkadijani ritam i prema njemu se ravnati. Cirkadijani ritam je ciklus tjelesnih procesa i aktivnosti koji se ponavlja periodično od otprilike jednog dana.

NEMOJTE ODUSTAJATI Ako mislite da nema napretka od mukotrpne dijete - varate se!

Vaš unutarnji sat određuje jeste li ranoranilac ili bolje funkcionirate u večernjim satima i po tom pitanju ne možete puno učiniti, osim prilagoditi mu se. Iskoristite sat vašeg tijela kako biste odredili je li vam prirodnije otići u teretanu kad padne mrak ili pozdravljati sunce u pet sati.

Kad ne stignete - birajte jutro

No problem nastaje ako se vaš prirodni ritam kosi s dnevnim obvezama te redovito propuštate treninge jer morate ostati u uredu ili trčati po djecu u vrtić. U tom slučaju, birajte jutarnje vježbanje. Studije pokazuju da ljudi koji vježbaju ujutro bolje razvijaju naviku vježbanja. Smatra se da je to zato što stignu odraditi trening prije nego što im raspored poremete druge obveze.

MODERNI FENOMEN Ovisni o trčanju: Njima ni 40-ak kilometara na dan nije dovoljno

Jutarnjim treningom malog intenziteta i malim periodima odmora podiže se koncentracija kisika u krvi te se bolje osjećamo i imamo više energije. Vježbanje tada postaje alat za povećanje produktivnosti.

Vježbate li ujutro, više vremena posvetite zagrijavanju jer je tijelu nakon spavanja to potrebno kako bi se izbjegle ozljede. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 21.08.2020.

    Ono kada imas volje ma kada to bilo

Komentiraj...
Vidi sve komentare