To je to što me zanima!

Uradi to pametnije: Najbolja rješenja za česte gastrogafove

Ako ste prekuhali rižu, ostavite je da jedan sat stoji u hladnjaku, a nakon toga je dodajte u juhu. Ponestane li vam čokolade za glazuru, posegnite za kakaom
Vidi originalni članak

Presolili ste juhu? Ne očajavajte, nego iscijedite malo limunova soka i dodajte juhi. Unatoč razvijenim vještinama, male kulinarske pogreške potkradaju se i najboljima. Jedna od najčešćih je prekuhavanje mesa, koje pritom postane pretvrdo. U tom slučaju samo ga izrežite na manje komade, pirjajte na luku, dodajte pasirane rajčice i napravite ragu. Servirajte uz pire od krumpira i sezonsku salatu. Ubuduće samo pripazite na vrijeme kuhanja - dok se pile kuha otprilike sat, cijeloj kokoši trebat će od dva do tri sata. Dva kilograma teletine valja kuhati od sat i pol do dva, a jednako teška govedina oko dva i pol sata.

I kuhanje riže često završava lošim rezultatima. Ako ste stavili previše vode u rižu i dobili nešto što nalikuje na kašu, iscijedite smjesu na papir za pečenje i sve stavite u hladnjak. Ostavite da odstoji jedan dan i nakon toga rižu umjesto tjestenine dodajte u juhu. Ovaj gastrogaf spriječite tako da rižu kuhate u vodi u omjeru 1:3. Tako na šalicu riže dodajete tri šalice vode.

Neugrijano ulje daje masno povrće

Ako meso ili povrće stavite na nedovoljno zagrijano ulje, na kraju će biti premasni, a u najgorem slučaju i nedovoljno pečeni. Najbolje je da ponovno zagrijete ulje do dovoljne temperature i hranu samo dopržite.

Prekuhano povrće se miksa za juhu

Predugo kuhano povrće možete spasiti tako da ga izmiksate i napravite juhu. Drugo rješenje je da povrće stavite u hladnjak i pustite da odstoji jedan dan. Nakon toga možete ga upotrijebiti za salatu.

Maslinovo ulje spašava tjesteninu

Voda u koju ste stavili tjesteninu nije proključala pa je na kraju ostala tvrda i gumasta. Najbolje rješenje je narezati tjesteninu na manje komade i preliti je maslinovim uljem, koje će joj popraviti teksturu.

Vlažan ručnik izvlači miris zagorenosti

Jelo obično zagori ako se prži na prejakoj vatri. Ako je riječ o svinjskim rebarcima s roštilja, to nikome neće smetati. Situaciju možete popraviti ako preko tave stavite vlažan ručnik i tako uklonite neugodan miris.

Čokolada za kuhanje radi se od kakaa

Pravite li kolač i nemate dovoljno čokolade za glazuru, poslužite se trikom - za svaku kockicu čokolade tri žličice kakaa pomiješajte sa žličicom maslaca. Vrhnje za kuhanje zamijenit će jogurt 
u istom omjeru.

Razrežite zagoreno meso i pecite 

Ako meso stavite da se peče na prevelikoj temperaturi, ono će izgorjeti izvana, a iznutra ostati sirovo. Meso jednostavno izvadite iz pećnice, odstranite zagoreni sloj, dobro ga zarežite na nekoliko mjesta i opet pecite.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • stephanie 01.09.2011.

    a jeste me prosvijetlili .....:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare