To je to što me zanima!

Uradi to pametnije: Zaštiti se od zaraza bakterijama iz hrane

Opreza nikad dosta: Od zaraza štite pranje voća, različite daske te sporije odmrzavanje, podgrijavanje mliječnih jela sve do vrenja i odvajanje namirnica
Vidi originalni članak

Prošlog je mjeseca umrlo 13, a zarazilo se 72 Amerikanaca jer su jeli dinje zaražene bakterijom listerijom, a pretpostavlja se da svaki 15. čovjek nosi bakteriju. Koliko ljudi boluje od listerioze, epidemiolozi mogu samo nagađati jer bolest rijetko napada odrasle ljude normalnog imuniteta, no zato je izrazito opasna za trudnice, djecu, starije i ljude s kroničnim oboljenjima. Simptomi su groznica, bolovi u mišićima te proljev. 

No u nekoliko koraka može se smanjiti rizik od listerije i sličnih bolesti uzrokovanih bakterijama s hrane. Prvi je temeljito pranje voća i povrća, a to se odnosi i na, primjerice, dinje i lubenice. Ako im kora nije oprana, bakterija s noža pri rezanju lako može prijeći na ostatak ploda. I pri pečenju i kuhanju mesa valja biti oprezan, a ako ste oslabljenog imuniteta, onda se pogotovo preporučuje uporaba termometra za hranu te valja provjeriti je li pečena. 

Tako pri pripremi peradi, svinjetine, kotleta ili mljevenog mesa središnji dio mesa mora dosegnuti temperaturu od 70°C barem na dvije minute. I hrenovke ili hladne nareske također bi trebalo zagrijati kako biste ubili sve potencijalne bakterije. Zarazu ćete prevenirati i ako redovito čistite hladnjak i zamrzivač, a temperatura u njima ne bi smjela biti viša od četiri, odnosno -18°C. 

Ne radite ‘skladište’

Hladnjak otvarajte što rjeđe, a ne valja ga ni pretrpavati jer temperatura neće biti ravnomjerno raspoređena. Hranu nije dobro topiti na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku, a ne valja ni zamrzavati hranu nakon što ste je jedanput odmrznuli.  

Podgrijte do vrenja

Nepasterizirano mlijeko i sirevi također mogu biti rasadnici bakterija pa je bolje izbjegavati ih. Trudnice bi se trebale kloniti i svježih sireva poput fete, brieja, camemberta... One, ali i ljudi oslabljena imuniteta, trebali bi podgrijavati svu hranu do vrenja. 

Ne režite na istoj dasci ribu i meso

Sirove namirnice treba odvojiti od pripremljene, gotove hrane, a nakon kontakta s neobrađenom hranom treba oprati ruke. Također, pripazite na to da temeljito operete površinu na kojoj ste rezali meso ili ribu. Važno je rabiti odvojene daske za rezanje različite vrste hrane.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare