To je to što me zanima!

Spavam i mršavim: Saznajte na koji način spavanje djeluje

Zbog premalo sna remeti se ravnoteža hormona koji kontroliraju apetit, glad se pojačava, a hormon koji poručuje da smo siti ne djeluje pa zbog toga jedemo više
Vidi originalni članak

Ako ste na dijeti i spavate oko 5,5 sati po noći upola manje ćete biti uspješni u mršavljenju od onih koji spavaju oko osam sati, pokazalo je istraživanje tvrtke Zeo Sleep Manager. Stručnjaci objašnjavaju kako je san ključan za uspješno mršavljenje jer je povezan s proizvodnjom hormona za kontrolu apetita grelina i leptina, kao i hormona za energiju tireotropina i kortizola, hormona stresa, piše Handbag.

Grelin poručuje tijelu da mu je energija potrebna kada smo gladni, a leptin da je dosta jer kontrolira apetit. No zbog manjka sna njihova njihova funkcija se remeti i leptin tada ne djeluje. Na sličan način djeluje i pojačano lučenje hormona stresa kortizola zbog manjka sna. On tada pojačava glad i usporava metabolizam, zbog čega unosimo više kalorija, a manje ih trošimo.

Za uspješno mršavljenje bitno je da se večera pojede i tjelovježba odradi najmanje dva do tri sata prije spavanja jer će se tako izbjeći i problemi s nesanicom vezani uz probavu. Prijašnje znanstvene studije pokazale su da jelovnik s malo ugljikohidrata donosi dublji noćni san, a ujedno i ubrzava probavu. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mimozica 25.07.2012.

    spavas i mrsavis a da to ni ne znas... super stvar... to je slicno onome kad se probudis bez gacica a muz pije kavu s osmjehom na licu :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare