To je to što me zanima!

Utjecaj mobitela na zdravlje djece nije poznat

Djeca do 12 godina ne bi smjela koristiti mobitele jer se njihov živčani sustav intenzivno razvija, a ako ih imaju trebala bi ih držati što dalje od tijela
Vidi originalni članak

Postoje znanstveni “dokazi” kako zračenje mobitela izaziva zločudne tumore, a opet, i da su (ne)zdravi jednako kao i topla kupka. Ministarstvo zdravstva u Velikoj Britaniji nedavno je objavilo službenu notu u kojoj se odbacuju stroge mjere zaštite u korištenju mobitela kod djece što je izazvalo bijes i ogorčenje mnogih boraca za zdravlje.  No bez obzira na znanstvene nedorečenosti i proturječne dokaze, roditelji bi trebali zaštiti svoje dijete od pretjerane uporabe mobitela. “Ovakva odluka vlade je neodgovorna i nemoralna, a djecu se ne smije ohrabrivati da koriste mobitele ”, napominje Alasdair Philips, član organizacije Powerwatch.
Ovo se posebno odnosi na djecu do 12 godina jer se njihov živčani sustav intenzivno razvija. Važno je mobitele držati što dalje od glave pa je dobro nabaviti i posebne slušalice. Pri spavanju mališan treba odložiti mobitel barem jedan metar od tijela, a mobitel može i nepotrebnom zvonjavom remetiti san najmilijih. Djeca sve više koriste mobitele i za slušanje glazbe, no dobro je da zvuk ne bude jači od 85 decibela jer će oštetiti sluh.

Ne stavljajte mobitel na uho odmah
Zove li dijete nekoga mobitelom, nije dobro da ga odmah stavi na uho jer pri uspostavljanju poziva uređaj emitira najjaču snagu koja za nekoliko sekundi pada na bitno manju vrijednost.

SAR nivo opisuje nivo zračenja mobitela
SAR razina (Specific absorbtion rate) izražava se u broju Wata zračenja po kilogramu moždane mase (W/kg) i precizno govori koliko mobiteli zrače. Američka komisija za telekomunikacije prihvatila je 1.6 W/kg za prihvatljivu razinu SAR-a, a  što je SAR niži, opasnost je manja. Svaki model ima različit SAR  i možete ga saznati na internetu ili kod prodavača.

Ne razgovarati u liftovima, garažama ...
Mobitel najviše zrači u područjima slabije pokrivenosti GSM signalom jer konstantno emitira maksimalnu snagu kako bi održao stabilnu vezu. Na lokacijama poput liftova, podzemnih garaža, tunela i dr. razgovore mobitelom treba posebno izbjegavati, osim u prijekoj nuždi.

Licem-u-lice razgovor dobar je za djecu
Pretjerana upotreba mobitela kod djece može negativno djelovati i u socijalnom razvoju. Pojačana komunikacija preko mobitela, smanjit će razgovore licem-u-lice, a dijete može ostati zakinuto za zajedničku igru i priču.

Mobiteli imaju jake zvučnike za razgovor
Osobe koje bi se trebale posebno paziti i što manje izlagati zračenju mobitela su trudnice, djeca, bolesnici i osobe sa ugrađenim pace-makerom. Oni bi trebali razgovarati putem zvučnika na 0,5 m od tijela.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare