To je to što me zanima!

Oaza za opuštanje: Balkon voli što više biljaka i lampiona...

I najmanje terase postat će mjesto za uživanje uz mnogo zelenila, drveni namještaj i lampice - ali potrebno je strateški ih postaviti kako biste imali mjesta za sve, a ponajviše za opuštanje
Vidi originalni članak

Dolaskom toplijih dana balkoni i terase postaju najomiljenije mjesto u domu. I oni najmanjih dimenzija postat će prava oaza mira uz biljke, drveni stolić i romantične lampione.

Namještaj je potrebno prilagoditi veličini balkona, pa ako je vaš malen, nemojte ga zatrpati velikom pletenom foteljom s još većim minimalističkim jastukom jer od balkona neće ostati ništa, upozoravaju dizajneri interijera. Malim balkonima odgovara metalni “industrijski” namještaj koji ne zauzima puno prostora, pa potražite sklopive stolce i stolić za kavu.

Mali drveni stol idealan je za balkone svih dimenzija jer neće preuzeti glavnu ulogu u prostoru. Čak i ako na njega stavite lončanicu, imat ćete dovoljno mjesta za jutarnju kavu ili popodnevno piće. Odlična ideja je, ako više nemate prostora za sadnju, urediti okomiti vrt jer će on oživjeti svaku ogradu.

Mini klupa–sjedalica pristaje uz svaki zid, a kad imate puno gostiju, lako se preklapa. Namještaj neka dobije dvostruku funkciju – donja ladica klupe može biti odlagalište za drva, a gornja stol. Na svojem malom balkonu svakako napravite mjesta za biljke - stol s prorezom u sredini odličan je za dvorište. Ne samo da je izvrstan za izlaganje biljaka, nego na njega možete odložiti knjigu.

Lampe na konopcu na kojem se žarulje izmjenjuju s ukrasnim zastavicama mali će balkon pretvoriti u ugodan prostor i dati mu šarm. Ne zaboravite podne obloge kojima balkon možete podijeliti na dijelove za odmor i jelo, a mali balkon pomoću mašte i velike lončanice lako može postati i vrt iz bajke u koji stane čak i minijaturna klupa.

Na balkonu lako se možete igrati idejama i složiti tematski izgled prostora. Afrika ili Mediteran - izbor je na vama, a ideja je mnogo. Doživljaj ljeta koje dolazi najbolje će dočarati jarke boje, pa zidove obojite jednom od nijansi žute ili zlatne.

Najbolji dio priče je da na osvjetljavanje prostora ne trebate potrošiti bogatstvo jer možete iskoristiti lampice koje u podrumu ili na tavanu čekaju božićne blagdane. Pokušajte izbjeći višebojna svjetla jer će najljepši ugođaj stvoriti lampice žute ili bijele boje.

Na vama je da odaberete najidealnije mjesto za njih, a odlično izgledaju prislonjene na bijele zidove ili uz drvene teglice s cvijećem. Drugi izbor je da ih objesite na strop, posebno ako se odlučite za bijele lampe većih dimenzija.

Izgledat će jako efektno ako ih pustite da ‘padaju’ jedna pokraj druge, a uz njih možete postaviti i nekoliko lampiona koji su već neko vrijeme najpoželjniji ukras svakog otvorenog prostora. Možete ih nabaviti za svega desetak kuna i sve što vam još treba su lučice koje će kroz lampione nježno osvijetliti balkon. Ako vam se ne sviđa opcija lampica ili nekog drugog većeg izvora svjetlosti, svijeće su uvijek dobar izbor.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 04.05.2017.

    pa svaka kuća ima cvijeće na balkonu bolji ukras

  • PATRICIA 04.05.2017.

    Obozavam svoj balkon:)Volim vidjeti lijepo uredene balkone,danas ima toliko toga da ih se moze lijepo urediti.Ne treba biti pretrpan....lijep za oko,odmor za dusu.

  • 04.05.2017.

    Obožavam vidit uredan balkon pun šarenog cvića.

Komentiraj...
Vidi sve komentare