To je to što me zanima!

'Već u par dana u bolnici se promijene crijevne bakterije'

Znanstvenici su otkrili i da je u crijevima pacijenata na intenzivnoj dominirala Gram pozitivna bakterija Enterococcus faecium, koja se može širiti iz crijeva i oštetiti ostale dijelove tijela
Vidi originalni članak

Kako bi procijenili utjecaj liječenja na odjelu intenzivne njege na mikroorganizme u crijevima, tim znanstvenika s britanskog Instituta Quadram, u bolnici Queen Elizabet deset je mjeseci nadzirao 24 pacijenta primljena zbog raznih trauma, srčanog udara, karcinoma i drugih hitnih slučajeva.

Pacijenti su bili u dobi između 25 i 85 godina, a mnogi od njih su bili u nesvijesti ili sedirani. Ležali su "na intenzivnoj" nekoliko dana. Nakon što su dobili dopuštenje članova obitelji, znanstvenici su im uzeli uzorke stolice i laboratorijskom tehnikom iz njih izdvojili DNA, kako bi otkrili koji su mikrobi prisutni u probavi - i kako se to promijenilo tijekom liječenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dvije trećine pacijenata imalo je značajno smanjenu mikrobnu raznolikost u nekom stadiju boravka na intenzivnoj, a najveće promjene bile su povezane s intravenoznom primjenom antibiotika.

Osim toga, iz probave su im 'istisnuti' zdravi mikrobi crijeva  - što može imati dugoročne učinke na zdravlje, a što se često shvati tek kasnije, nakon što pacijent izađe iz bolnice. 

Mikrobiolog dr. Marko Pallen kaže kako je na pojavu bakterija u probavi tih pacijenata utjecalo više čimbenika, a najviše liječenje antibioticima širokog spektra, hranjenje kroz cijev i korištenje ventilatora za pomoć pri disanju.

PROMO Puni su vam zubi zubnog kamenca koji se stalno stvara?

"I sam sam se iznenadio rezultatima, sumnjao sam da se nešto slično događa, ali ne i da su razmjeri promjena u mikrobima crijeva toliki", rekao je dr. Pallen.

"Crijeva su dom bogatog i svestranog skupa mikroorganizama, objašnjava Pallen. "Kod ovih bolesnika smo vidjeli kako se ta raznolikost svodi na dominaciju jednog organizma, koji se pojavljuje u velikom broju".

Znanstvenici su otkrili i da je u crijevima pacijenata dominirala gram pozitivna bakterija Enterococcus faecium, koja se može širiti iz crijeva i oštetiti ostale dijelove tijela, uključujući pluća, a ako dospije u krvotok, posljedice mogu biti fatalne.

ANALIZA PROIZVODA Oprezno! Boju treba isprobati prije svakog nanošenja na kosu

Posebno zabrinjava, dodaje Pallen, to što je studija pronašla dokaze o jednom soju E. faecium koja se širi između tri osobe.

"Iako je prioritet u intenzivnoj njezi spasiti živote, liječnici bi mogli učiniti više kako bi smanjili poremećaje u stvaranju bakterija u crijevima. Ako trebate dati antibiotike, dajte im ih. Ali razmislite o tome koji antibiotik, na koliko dugo i ako možete prestati ranije. ", poručio je dr. Joost Wiersinga za News Scientist iz medicinskog centra Academic Medical Centre u Amsterdamu.
 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Akrab 02.10.2019.

    Tako je! Kad si zdrav možeš sve.😊

  • 02.10.2019.

    zdravlje najvece bogatstvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare