Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Već u par dana u bolnici se promijene crijevne bakterije'

Znanstvenici su otkrili i da je u crijevima pacijenata na intenzivnoj dominirala Gram pozitivna bakterija Enterococcus faecium, koja se može širiti iz crijeva i oštetiti ostale dijelove tijela

Foto: Dreamstime
2 komentara

Kako bi procijenili utjecaj liječenja na odjelu intenzivne njege na mikroorganizme u crijevima, tim znanstvenika s britanskog Instituta Quadram, u bolnici Queen Elizabet deset je mjeseci nadzirao 24 pacijenta primljena zbog raznih trauma, srčanog udara, karcinoma i drugih hitnih slučajeva.

Pacijenti su bili u dobi između 25 i 85 godina, a mnogi od njih su bili u nesvijesti ili sedirani. Ležali su "na intenzivnoj" nekoliko dana. Nakon što su dobili dopuštenje članova obitelji, znanstvenici su im uzeli uzorke stolice i laboratorijskom tehnikom iz njih izdvojili DNA, kako bi otkrili koji su mikrobi prisutni u probavi - i kako se to promijenilo tijekom liječenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dvije trećine pacijenata imalo je značajno smanjenu mikrobnu raznolikost u nekom stadiju boravka na intenzivnoj, a najveće promjene bile su povezane s intravenoznom primjenom antibiotika.

Osim toga, iz probave su im 'istisnuti' zdravi mikrobi crijeva  - što može imati dugoročne učinke na zdravlje, a što se često shvati tek kasnije, nakon što pacijent izađe iz bolnice. 

Mikrobiolog dr. Marko Pallen kaže kako je na pojavu bakterija u probavi tih pacijenata utjecalo više čimbenika, a najviše liječenje antibioticima širokog spektra, hranjenje kroz cijev i korištenje ventilatora za pomoć pri disanju.

PROMO Puni su vam zubi zubnog kamenca koji se stalno stvara?

Foto: Tasha Sturm/Cabrillo College/asm.org

"I sam sam se iznenadio rezultatima, sumnjao sam da se nešto slično događa, ali ne i da su razmjeri promjena u mikrobima crijeva toliki", rekao je dr. Pallen.

Foto: Dreamstime

"Crijeva su dom bogatog i svestranog skupa mikroorganizama, objašnjava Pallen. "Kod ovih bolesnika smo vidjeli kako se ta raznolikost svodi na dominaciju jednog organizma, koji se pojavljuje u velikom broju".

Znanstvenici su otkrili i da je u crijevima pacijenata dominirala gram pozitivna bakterija Enterococcus faecium, koja se može širiti iz crijeva i oštetiti ostale dijelove tijela, uključujući pluća, a ako dospije u krvotok, posljedice mogu biti fatalne.

ANALIZA PROIZVODA Oprezno! Boju treba isprobati prije svakog nanošenja na kosu

Posebno zabrinjava, dodaje Pallen, to što je studija pronašla dokaze o jednom soju E. faecium koja se širi između tri osobe.

Foto: Dreamstime

"Iako je prioritet u intenzivnoj njezi spasiti živote, liječnici bi mogli učiniti više kako bi smanjili poremećaje u stvaranju bakterija u crijevima. Ako trebate dati antibiotike, dajte im ih. Ali razmislite o tome koji antibiotik, na koliko dugo i ako možete prestati ranije. ", poručio je dr. Joost Wiersinga za News Scientist iz medicinskog centra Academic Medical Centre u Amsterdamu.
 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message