To je to što me zanima!

Viroze vrebaju i ljeti, a pranje ruku i tuširanje su prevencija

Djeci treba često prati ruke, tuširati ih i davati im dovoljno tekućine tijekom vrućina. Uspješnije će se othrvati virusima i izbjeći viroze koje se vrlo lako prenose
Vidi originalni članak

Ljeti su djeca manje bolesna nego zimi, a rjeđi su i respiratorni infekti. Ipak, česte su enteroviroze koje se najlakše prenose prljavim rukama, kapljičnim putem i prljavom vodom iz bazena. 

Najneotpornija su djeca između 4 i 12 godina. Simptomi su visoka temperatura, gubitak apetita, bol u grlu, zglobovima i mišićima. Bolest mogu pratiti i probavni problemi te mučnine. 

- Kod bolesti virusnog podrijetla ne daju se antibiotici nego se liječe simptomatski. Zbog dehidracije se temperature teže spuštaju, a od tekućine je najbolje davati vodu ili čaj, a ne zaslađene sokove - kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano.

Povraćanje, proljev i grčevi u trbuhu kod djece mogu biti i posljedica naglog unosa prehladne vode ili kombinacije namirnica koje dijete ne tolerira, npr., sladoleda i voćnog soka.

- Bolest izbjegavamo redovitim pranjem ruku prije jela i nakon vršenja nužde te nakon mijenjanja pelena. Važno je održavati sanitarije čistima, omogućiti djetetu da ima vlastiti ručnik i higijenski pribor te se pridržavati higijene u pripremi hrane - savjetuje pedijatrica Bernardica Valent Morić.

To je važno i kako bi se izbjegla salmonela.

Urinarne infekcije mogu se lako izbjeći izbjegavanjem propuha i presvlačenjem djeteta iz mokroga kupaćega kostima. 

- Što je vodena površina manja i slabije protočna, to je rizik zaraze veći. Za kupanje je najpovoljnije more, a najmanje vode stajaćice, jezera i bare. Najčešće infekcije su crijevne zarazne bolesti, a nastaju gutanjem zaražene vode - kaže Adriana Juriša, dr. med., spec. školske medicine. Upozorava i na tipičnu “kupačku” bolest - konjunktivitis (virusna ili klamidijska upala oka) i gljivice koje se zadržavaju na vlažnim površinama oko bazena.

Gotovo sve dječje bolesti praćene su temperaturom, no to, tvrde liječnici, nije odmah znak za uzbunu.

- Povišena temperatura znak je da se nešto zbiva u organizmu i da se on bori. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature je opće stanje djeteta. To znači da djetetu treba dati lijek ako izgleda umorno i klonulo bez obzira na to što je temperatura niska - pojašnjava pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

Putna ljekarna 

Mag. farmacije Nikolina Ratkaj savjetuje što uvijek treba imati sa sobom:

  • krema za sunčanje 
  • lijek protiv bolova i povišene temperature 
  • toplomjer 
  • probiotik za crijevnu floru 
  • rehidracijska sol 
  • sprej za nos 
  • antiseptik, zavoji, sterilne komprese, vodootporni flasteri, škare, 
  • pinceta 
  • antihistaminska mast ili gel
  • sredstva za zaštitu od uboda insekata i njegu nadražene kože
Idi na 24sata

Komentari 7

  • marijaterezija2 06.07.2014.

    Pranje ruku i tuširanje prakticira se cjele godine ne samo ljeti...

  • mitary 06.07.2014.

    Vodiš ga kroz grad i nosiš leđnu pumpu za škropit i škicet u ruci pa udri brajo nek virusa nema:-) :-) :-) :-) :-) :-) ajdeeeeee :-) al bar se nasmija:-) :-)

  • mitary 06.07.2014.

    A što se tribaju brćkat ko labudovi po cili dan? Kako objasniti prijašnji život ? Pralo se kad te kiša opere i pilo iz potoka.trčalo bos i krampalo po cili dan od 10godine pa nadalje.a sada prihladi se i odma na pedijatriju.viroza je bilo uvik i biće al savjeti su vam pretjerani i psihički nabijate presing na ovu mladost danas. Ja kažem da tribaju čim više zdravije hrane i higjena normalna.ostalo je pretjerano.

Komentiraj...
Vidi sve komentare