Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Viroze vrebaju i ljeti, a pranje ruku i tuširanje su prevencija

 Viroze vrebaju i ljeti, a pranje ruku i tuširanje su prevencija
1

Djeci treba često prati ruke, tuširati ih i davati im dovoljno tekućine tijekom vrućina. Uspješnije će se othrvati virusima i izbjeći viroze koje se vrlo lako prenose

VIDEO

Ljeti su djeca manje bolesna nego zimi, a rjeđi su i respiratorni infekti. Ipak, česte su enteroviroze koje se najlakše prenose prljavim rukama, kapljičnim putem i prljavom vodom iz bazena. 

Najneotpornija su djeca između 4 i 12 godina. Simptomi su visoka temperatura, gubitak apetita, bol u grlu, zglobovima i mišićima. Bolest mogu pratiti i probavni problemi te mučnine. 

- Kod bolesti virusnog podrijetla ne daju se antibiotici nego se liječe simptomatski. Zbog dehidracije se temperature teže spuštaju, a od tekućine je najbolje davati vodu ili čaj, a ne zaslađene sokove - kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano.

Povraćanje, proljev i grčevi u trbuhu kod djece mogu biti i posljedica naglog unosa prehladne vode ili kombinacije namirnica koje dijete ne tolerira, npr., sladoleda i voćnog soka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bolest izbjegavamo redovitim pranjem ruku prije jela i nakon vršenja nužde te nakon mijenjanja pelena. Važno je održavati sanitarije čistima, omogućiti djetetu da ima vlastiti ručnik i higijenski pribor te se pridržavati higijene u pripremi hrane - savjetuje pedijatrica Bernardica Valent Morić.

To je važno i kako bi se izbjegla salmonela.

Urinarne infekcije mogu se lako izbjeći izbjegavanjem propuha i presvlačenjem djeteta iz mokroga kupaćega kostima. 

- Što je vodena površina manja i slabije protočna, to je rizik zaraze veći. Za kupanje je najpovoljnije more, a najmanje vode stajaćice, jezera i bare. Najčešće infekcije su crijevne zarazne bolesti, a nastaju gutanjem zaražene vode - kaže Adriana Juriša, dr. med., spec. školske medicine. Upozorava i na tipičnu “kupačku” bolest - konjunktivitis (virusna ili klamidijska upala oka) i gljivice koje se zadržavaju na vlažnim površinama oko bazena.

Gotovo sve dječje bolesti praćene su temperaturom, no to, tvrde liječnici, nije odmah znak za uzbunu.

- Povišena temperatura znak je da se nešto zbiva u organizmu i da se on bori. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature je opće stanje djeteta. To znači da djetetu treba dati lijek ako izgleda umorno i klonulo bez obzira na to što je temperatura niska - pojašnjava pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

Putna ljekarna 

Mag. farmacije Nikolina Ratkaj savjetuje što uvijek treba imati sa sobom:

  • krema za sunčanje 
  • lijek protiv bolova i povišene temperature 
  • toplomjer 
  • probiotik za crijevnu floru 
  • rehidracijska sol 
  • sprej za nos 
  • antiseptik, zavoji, sterilne komprese, vodootporni flasteri, škare, 
  • pinceta 
  • antihistaminska mast ili gel
  • sredstva za zaštitu od uboda insekata i njegu nadražene kože
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru