To je to što me zanima!

Na djetetov uspjeh više utječe odgoj nego dobro obrazovanje

Povjerenje, dobra komunikacija i aktivna uključenost roditelja u školovanje za djetetov je akademski uspjeh važnije nego pohađanje najbolje škole ili fakulteta
Vidi originalni članak

Pohađanje vrtića s bogatim programom koji uključuje učenje stranih jezika, škole s velikim brojem izvannastavnih aktivnosti ili odlazak na ugledne fakultete nisu garancija da će dijete biti uspješno, pokazala je američka studija Sveučilišta Južna Karolina na više od 10.000 djece.

Najbolji uspjeh u školi postižu djeca čiji su roditelji aktivno uključeni u njihovo školovanje, često odlaze na informacije i roditeljske sastanke te redovito razgovaraju o problemima ili izazovima u školi, piše Daily Mail.

Takvo aktivno roditeljstvo puno više znači za dobre ocjene i kasniji uspjeh djeteta nego upisivanje u najuglednije škole i druge obrazovne institucije, objašnjavaju istraživači.

- Iako je dobar sustav obrazovanja u školskim institucijama važan, uloga obitelji je još važnija i određuje budućnost djeteta - zaključio je voditeljica studije, dr. Toby Parcel.

Naglašava kako je vrlo bitno da roditelji znaju važnost svoje uloge i ne prepuštaju djecu "samima sebi" već ih vode svojim savjetima. Dijete treba znati nagraditi i kazniti, a to će imati više utjecaja na to koliko je ono naučilo nego veličina razreda u kojem se nalazi ili školska oprema s kojom raspolaže.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • SandaSever 18.10.2012.

    Istina..djeca najviše uče od osoba s kojima su stalno i s kojima su bliska..a to su prvenstveno roditelji..puno se trudim oko svojeg malca koji ima 4 godine (igramo se, čitamo priče, gledamo crtiće, idemo u šetnje....)...ali se svejedno ne usudim kritizirati prijateljice koje imaju problematičnu djecu...jer bez obzira koliko ja truda ulažem ne znam kakav će ovaj moj biti kad krene u školu... :-)

  • isabelad 16.10.2012.

    Nedavno je bio roditeljski u vrtiću na koji se inače odaziva 5-7 roditelja i na prijedlog tete da se uključimo u njihov program u vrtiću, javilo se 2-3 roditelja! I onnda se čudimo kakva su nam djeca a na molbu da se s njima radi i kvalitetno provodi vrijeme, ne reagira se! I samo to, da na roditeljski dolazi toliko malo roditelja, puno govori!

  • big blue 16.10.2012.

    Ništa u životu nije zagarantirano, apsolutno ništa i nitko u životu neće proći bez neke vrste trauma. Sa djecom treba raditi, puno i ozbiljno, ali ne uplitati se i ne kontrolirati njihove živote do nenormalnih granica. Bitno je razvijanje inteligencije i izrazitog osjećaja sreće i zadovoljstva jer je to najsigurniji put u ispunjene živote. Akademske titule mogu donijeti sreću i ne moraju. Sreća je konačno ono čemu se tež.

Komentiraj...
Vidi sve komentare