To je to što me zanima!

'Vitamin N' bolesniku donosi ozdravljenje, trkačima smirenje

Povećana upotreba elektroničkih medija, dulji boravak u školi i na poslu, neke su od prepreka zašto nismo češće u prirodi. Boravak u prirodi čini nas fokusiranijima i kreativnijima
Vidi originalni članak

Želite li da vam djeca upišu Harvard? Recite im da izađu! Boravak u prirodi učinit će ih fokusiranijima i kreativnijima, objašnjava Richard Louv, dopredsjednik udruge Canada’s Child in Nature, dugogodišnji novinar i suradnik New York Timesa i Washington posta. 

U knjizi 'Vitamin N: The Essential Guide to a Nature-Rich Life' piše kako uslijed porasta broja lijekova koji se pripisuju djeci, 'Vitamin N' (engl. Nature = priroda) zapravo je jedini recept koji bi djeca (a i odrasli trebali dobiti). 

Za mnoge povezivanje s prirodom nije uobičajeno

- Za neke od nas doživljavanje prirodnog svijeta dio je svakodnevice. No za mnoge ljude povezivanje s prirodom ne dolazi prirodno, čak i ako su imali privilegiju biti u kontaktu s njom u djetinjstvu ili mladosti - kaže Louv.

Povećana upotreba elektroničkih medija, dulji boravak u školi i na poslu, promet, strah od stranaca, briga da ne znamo dovoljno da budemo usklađeni s prirodom, samo su neke od prepreka zašto nismo češće u prirodi. 

KUĆANSKI TRIKOVI Kako savršeno očistiti rešetke pećnice s maramicama i vodom

- Trošenje više vremena na otvorenom njeguje naše ‘prirodne neurone’ i kreativnost. Nakon samo jednog sata u prirodi memorija i pažnja poboljšavaju se za 20 posto. Na ‘prirodnijim’ radnim mjestima zaposlenici su produktivniji i uzimaju manje dana bolovanja - kaže.

Dnevna doza 'vitamina N' čini nas svjesnijima da svojim postupcima možemo spasiti planet. 

Obiteljsko vrtlarstvo

- Planinarenje u prirodi i vrtlarstvo povezuju obitelj. Trčanje po prirodi ljudima donosi manje zabrinutosti, ljutnje ili depresije od ljudi koji istu količinu kalorija troše trčeći u urbanom okruženju - navodi autor.

VRTLARSKI TRIKOVI Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Izlaganje prirodnom okruženju ljude upućuje da njeguju bliske odnose s drugima, vrednuju zajednicu i budu velikodušniji. Jedno je istraživanje pokazalo da pacijenti u sobama s pogledom na drveće imaju kraće vrijeme hospitalizacije, manje potrebe za lijekovima protiv bolova i manje negativnih komentara u anketi o medicinskim sestrama.

Idi na 24sata

Komentari 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare