Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

'Vitamin N' bolesniku donosi ozdravljenje, trkačima smirenje

Povećana upotreba elektroničkih medija, dulji boravak u školi i na poslu, neke su od prepreka zašto nismo češće u prirodi. Boravak u prirodi čini nas fokusiranijima i kreativnijima

Mom and her child girl plant sapling tree. Spring concept, natur
Foto: Yuganov Konstantin
1 komentara

Želite li da vam djeca upišu Harvard? Recite im da izađu! Boravak u prirodi učinit će ih fokusiranijima i kreativnijima, objašnjava Richard Louv, dopredsjednik udruge Canada’s Child in Nature, dugogodišnji novinar i suradnik New York Timesa i Washington posta. 

U knjizi 'Vitamin N: The Essential Guide to a Nature-Rich Life' piše kako uslijed porasta broja lijekova koji se pripisuju djeci, 'Vitamin N' (engl. Nature = priroda) zapravo je jedini recept koji bi djeca (a i odrasli trebali dobiti). 

Foto: Promo

Za mnoge povezivanje s prirodom nije uobičajeno

- Za neke od nas doživljavanje prirodnog svijeta dio je svakodnevice. No za mnoge ljude povezivanje s prirodom ne dolazi prirodno, čak i ako su imali privilegiju biti u kontaktu s njom u djetinjstvu ili mladosti - kaže Louv.

Povećana upotreba elektroničkih medija, dulji boravak u školi i na poslu, promet, strah od stranaca, briga da ne znamo dovoljno da budemo usklađeni s prirodom, samo su neke od prepreka zašto nismo češće u prirodi. 

Woman cleaning oven KUĆANSKI TRIKOVI Kako savršeno očistiti rešetke pećnice s maramicama i vodom

- Trošenje više vremena na otvorenom njeguje naše ‘prirodne neurone’ i kreativnost. Nakon samo jednog sata u prirodi memorija i pažnja poboljšavaju se za 20 posto. Na ‘prirodnijim’ radnim mjestima zaposlenici su produktivniji i uzimaju manje dana bolovanja - kaže.

Dnevna doza 'vitamina N' čini nas svjesnijima da svojim postupcima možemo spasiti planet. 

Obiteljsko vrtlarstvo

- Planinarenje u prirodi i vrtlarstvo povezuju obitelj. Trčanje po prirodi ljudima donosi manje zabrinutosti, ljutnje ili depresije od ljudi koji istu količinu kalorija troše trčeći u urbanom okruženju - navodi autor.

hands planting seedling of tomato in the vegetable garden VRTLARSKI TRIKOVI Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Izlaganje prirodnom okruženju ljude upućuje da njeguju bliske odnose s drugima, vrednuju zajednicu i budu velikodušniji. Jedno je istraživanje pokazalo da pacijenti u sobama s pogledom na drveće imaju kraće vrijeme hospitalizacije, manje potrebe za lijekovima protiv bolova i manje negativnih komentara u anketi o medicinskim sestrama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message