To je to što me zanima!

Vitamine iz šumećih tableta tijelo ne koristi kao one iz voća

U jednoj tableti najčešće je dnevna preporučena doza vitamina C i E te B skupine. No u Multiviti je 240% vitamina B12, a E vitamina samo 45%. Osim vitamina, u tabletama je i puno šećera...
Vidi originalni članak

Šumeće tablete spadaju u skupinu dodataka prehrani. Ovoga puta analizirali smo multivitaminske proizvode. Kako i samo ime kaže, sadrže različite vitamine. Vitamini i minerali spadaju u skupinu mikronutrijenata, spojeva koje organizam ne može sam proizvesti pa ih trebamo unositi hranom. 

Čitanjem deklaracija možemo zaključiti kako, osim vitamina, ove tablete sadrže i sastojke koji poboljšavaju okus, izgled te teksturu proizvoda. U prvom redu to su šećer, a neki od multivitamina sadrže umjetna sladila. Budući da je dnevna preporučena doza jedna tableta, količina šećera koju ćemo unijeti konzumiranjem ovoga proizvoda nije velika te je u prosjeku manja od jednoga grama.

Od umjetnih sladila, tu su aspartam, saharin i ciklamat. Iako se prekomjerno konzumiranje povezuje s povećanim rizikom od razvoja karcinoma, u prvom redu mokraćnog sustava, istraživanja to nisu potvrdila te se smatraju sigurnima za uporabu, naravno u umjerenim količinama, te su odobrena od nadležnih tijela, poput Europske agencije za sigurnost hrane. 

Osim šećera i sladila, neke od tablete sadrže i škrob te maltodekstrin, ugljikohidrate koji brzo podižu razinu šećera u krvi, no kako smo spomenuli za šećer, količina koju možemo naći u jednoj tableti nije velika. 

Arome i bojila, prvenstveno iz povrća, dodani su za bolji okus i izgled. Ove tablete imaju i umjerene količine soli, oko 0,7 grama u jednoj tableti. Dnevno ne bismo smjeli konzumirati više od šest grama soli.

Vitaminski sastav

Od vitamina su navedeni vitamin C koji štiti imunitet te se preporučuje uzimati preventivno u zimskim mjesecima. Svi proizvodi sadrže i vitamine B skupine, koji sudjeluju u probavi hrane te daju energiju potrebnu za normalno funkcioniranje organizma, štite živčani sustav, sudjeluju u raznim procesima metabolizma, štite zdravlje kože, kose, noktiju, sudjeluju u formaciji crvenih krvnih zrnaca te mnogim drugim procesima.

Uz vitamine B skupine je i vitamin E koji djeluje antioksidativno te štiti organizam od slobodnih radikala. Vitamini B skupine i C vitamini su topivi u vodi, dok se vitamin E apsorbira s mastima. Većina multivitamina koje smo analizirali sadrži 100 posto preporučene dnevne doze određenog vitamina u jednoj tableti. 

Kvaliteta šumećih tableta

Teško je govoriti o kvaliteti ovih proizvoda, no apsorpcija vitamina u organizmu je složen proces koji zahtijeva mnoštvo različitih tvari pa je u principu iskoristivost vitamina koje unesemo hranom bolja od vitamina koje unesemo u organizam u obliku dodataka prehrani.

Zbog toga pravilnu prehranu ne bismo trebali zamijeniti dodacima prehrani te bismo umjesto multivitamina trebali jesti barem pet porcija različitog voća i povrća na dan. Ako konzumiramo ove proizvode, trebali bismo poštovati preporučenu dnevnu dozu od jedne tablete.

Analiza šumećih tableta

Ima šećer i dva umjetna sladila

Slatkoću daju šećer te saharin i ciklamat. Dodana je aroma naranče, a boji ga betain kojeg ima u cikli. Kao i ostali, ima vitamine C, E i B skupine, sto posto dnevne doze u tableti.

Cijena: 8,99kn (24 komada)

Ima i inulin koji pomaže probavi

Sadrži sladila ciklamat i saharin. Ima i inulin, prebiotičko vlakno koje je hrana za ‘dobre’ probiotičke bakterije u probavnom sustavu. Ima arome limuna i naranče, a boji ga cikla.

Cijena: 5,90 kn (20 komada)

Nema šećer, nego ciklamat i saharin

Kiselost reguliraju limunska kiselina i natrijevi karbonati. Dodani su škrob i maltodekstrin, a sladila su ciklamat i saharin. Vitamini su, kao i u ostalima, 100 posto dnevne doze.

Cijena: 5,99kn (20 komada)

U tableti je 240% dnevne doze B12

Sladila su sorbitol i aspartam. Dodane su arome naranče i manga. U jednoj tableti je 240 posto dnevne doze vitamina B12, a samo 45 posto preporučene doze vitamina E. 

Cijena: 11,99kn (20 komada)

Ima čak tri vrste umjetnih sladila

Limuska kiselina i natrijev karbonat reguliraju kiselost. Sorbitol, aspartam i acesulfam K daju slatkoću. Dodani su aroma i bojilo karoteni. Ima vitamine C i E te vitamine B skupine.

Cijena: 7,29kn (25 komada)

Šećerni alkohol sorbitol ‘otvara’

Limunska kiselina i natrijev hidrogenkarbonat reguliraju kiselost. Škrob daje teksturu, a slatkoću saharin i šećerni alkohol sorbitol. Dodana je aroma. Ima vitamine C i E te B skupine. 

Cijena: 9,90kn (20 komada)

Ima šećer i umjetno sladilo aspartam

Dodan je šećer te arome naranče i mandarine. Boji ga betain iz cikle, a sladilo je aspartam. U jednoj tableti je 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C i E te B skupine.

Cijena: 10,79kn (20 komada)

Pet je vrsta raznih sladila u tabletama

Saharin i ciklamat su najčešća kombinacija sladila u šumećim tabletama čije smo deklaracije proučavali. U nekima su sladila aspartam, acesulfam K i sorbitol. Šećerni alkohol sorbitol ima laksativni učinak pa s količinom ne bismo trebali pretjerivati. Ima ga u tri vrste naših tableta.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • lorim1 15.11.2017.

    Na ravno da ne koristi. To uopce nisu vitamini jer se citavi vitamin ne moze sintetizirati. Oni sintetiziraju samo jedan dio vitamina (npr. Retinol), ali to nije vitamin nego samo jedan od sastojaka. Ostale sastojke ne mogu sintetizirati pa su Retinol nazvali vitamin A. To je kao da uzmes masinu od auta i kazes da je to automobil. Ljudi su glupi i neobrazovani pa puse sve sta im reklame serviraju.

  • Bjørndalen 14.11.2017.

    tijelo ne koristi "umjetne" vitamine kao one prirodne ali isto tako ne razlikuje ih jer su strukturom isti, ili drugim rijecima, umjetni vitamini djeluju na organizam kao i prirodni. sumece tablete su los izbor zbog tih umjetnih sladila i secera, puno bolje su tablete ili kapsule. S druge strane kod umjetnih vitamina znate tocno koliko cete dozirati prema svojim potrebama. npr ja uzimam svaki dan c vitamin 2-4 grama, a koliko ja sad voca moram pojesti i kojeg da bi dobio tu kolicinu c vitamina? to nitko ne moze odgovoriti. A i voce koje kupite je spricano svacime i ubrano puno prije nego li je dozrijelo tako da u njima i nema toliko vitamina koliko bi trebalo. jedino ako imate voce iz svog vrta je ok, sve ostalo nije dobro. kao i sto govore da je losos zdrav zbog omega i proteina, a nitko ne govori da losos nije sto je bio prije 20-ak godina. on kao i sve velike ribe sadrze teske metale koji su opasni za zdravlje. losos ih ima preko 26 teskih metala. ima jedna djevojka u norveskoj koja je skoro umrla jer je jela losos svaki dan pa se otrovala metalima. mislila je da je to zdravo pa je jela svaki dan. takve ribe se jedu 1 u jesec dana i u tom slucaju je puno zdravije uzeti omega u tabletama ili kapsulama.

  • Iskrivljena antena 14.11.2017.

    Pijem sve jedino ove optisana mi nešto ne pašu slabije su kvalitete, nabavlja su one što uvozi jedinstvo. Ja svaki dan grknem dva komada, magnezij i kalcijum.

Komentiraj...
Vidi sve komentare