Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Vitamine iz šumećih tableta tijelo ne koristi kao one iz voća

U jednoj tableti najčešće je dnevna preporučena doza vitamina C i E te B skupine. No u Multiviti je 240% vitamina B12, a E vitamina samo 45%. Osim vitamina, u tabletama je i puno šećera...

Vitamin b
Foto: Laura Laporta

Šumeće tablete spadaju u skupinu dodataka prehrani. Ovoga puta analizirali smo multivitaminske proizvode. Kako i samo ime kaže, sadrže različite vitamine. Vitamini i minerali spadaju u skupinu mikronutrijenata, spojeva koje organizam ne može sam proizvesti pa ih trebamo unositi hranom. 

Čitanjem deklaracija možemo zaključiti kako, osim vitamina, ove tablete sadrže i sastojke koji poboljšavaju okus, izgled te teksturu proizvoda. U prvom redu to su šećer, a neki od multivitamina sadrže umjetna sladila. Budući da je dnevna preporučena doza jedna tableta, količina šećera koju ćemo unijeti konzumiranjem ovoga proizvoda nije velika te je u prosjeku manja od jednoga grama.

Od umjetnih sladila, tu su aspartam, saharin i ciklamat. Iako se prekomjerno konzumiranje povezuje s povećanim rizikom od razvoja karcinoma, u prvom redu mokraćnog sustava, istraživanja to nisu potvrdila te se smatraju sigurnima za uporabu, naravno u umjerenim količinama, te su odobrena od nadležnih tijela, poput Europske agencije za sigurnost hrane. 

Osim šećera i sladila, neke od tablete sadrže i škrob te maltodekstrin, ugljikohidrate koji brzo podižu razinu šećera u krvi, no kako smo spomenuli za šećer, količina koju možemo naći u jednoj tableti nije velika. 

Arome i bojila, prvenstveno iz povrća, dodani su za bolji okus i izgled. Ove tablete imaju i umjerene količine soli, oko 0,7 grama u jednoj tableti. Dnevno ne bismo smjeli konzumirati više od šest grama soli.

Foto: 123RF

Vitaminski sastav

Od vitamina su navedeni vitamin C koji štiti imunitet te se preporučuje uzimati preventivno u zimskim mjesecima. Svi proizvodi sadrže i vitamine B skupine, koji sudjeluju u probavi hrane te daju energiju potrebnu za normalno funkcioniranje organizma, štite živčani sustav, sudjeluju u raznim procesima metabolizma, štite zdravlje kože, kose, noktiju, sudjeluju u formaciji crvenih krvnih zrnaca te mnogim drugim procesima.

Uz vitamine B skupine je i vitamin E koji djeluje antioksidativno te štiti organizam od slobodnih radikala. Vitamini B skupine i C vitamini su topivi u vodi, dok se vitamin E apsorbira s mastima. Većina multivitamina koje smo analizirali sadrži 100 posto preporučene dnevne doze određenog vitamina u jednoj tableti. 

Kvaliteta šumećih tableta

Teško je govoriti o kvaliteti ovih proizvoda, no apsorpcija vitamina u organizmu je složen proces koji zahtijeva mnoštvo različitih tvari pa je u principu iskoristivost vitamina koje unesemo hranom bolja od vitamina koje unesemo u organizam u obliku dodataka prehrani.

Zbog toga pravilnu prehranu ne bismo trebali zamijeniti dodacima prehrani te bismo umjesto multivitamina trebali jesti barem pet porcija različitog voća i povrća na dan. Ako konzumiramo ove proizvode, trebali bismo poštovati preporučenu dnevnu dozu od jedne tablete.

Analiza šumećih tableta

Ima šećer i dva umjetna sladila

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Slatkoću daju šećer te saharin i ciklamat. Dodana je aroma naranče, a boji ga betain kojeg ima u cikli. Kao i ostali, ima vitamine C, E i B skupine, sto posto dnevne doze u tableti.

Cijena: 8,99kn (24 komada)

Ima i inulin koji pomaže probavi

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Sadrži sladila ciklamat i saharin. Ima i inulin, prebiotičko vlakno koje je hrana za ‘dobre’ probiotičke bakterije u probavnom sustavu. Ima arome limuna i naranče, a boji ga cikla.

Cijena: 5,90 kn (20 komada)

Nema šećer, nego ciklamat i saharin

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kiselost reguliraju limunska kiselina i natrijevi karbonati. Dodani su škrob i maltodekstrin, a sladila su ciklamat i saharin. Vitamini su, kao i u ostalima, 100 posto dnevne doze.

Cijena: 5,99kn (20 komada)

U tableti je 240% dnevne doze B12

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Sladila su sorbitol i aspartam. Dodane su arome naranče i manga. U jednoj tableti je 240 posto dnevne doze vitamina B12, a samo 45 posto preporučene doze vitamina E. 

Cijena: 11,99kn (20 komada)

Ima čak tri vrste umjetnih sladila

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Limuska kiselina i natrijev karbonat reguliraju kiselost. Sorbitol, aspartam i acesulfam K daju slatkoću. Dodani su aroma i bojilo karoteni. Ima vitamine C i E te vitamine B skupine.

Cijena: 7,29kn (25 komada)

Šećerni alkohol sorbitol ‘otvara’

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Limunska kiselina i natrijev hidrogenkarbonat reguliraju kiselost. Škrob daje teksturu, a slatkoću saharin i šećerni alkohol sorbitol. Dodana je aroma. Ima vitamine C i E te B skupine. 

Cijena: 9,90kn (20 komada)

Ima šećer i umjetno sladilo aspartam

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Dodan je šećer te arome naranče i mandarine. Boji ga betain iz cikle, a sladilo je aspartam. U jednoj tableti je 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C i E te B skupine.

Cijena: 10,79kn (20 komada)

Pet je vrsta raznih sladila u tabletama

Saharin i ciklamat su najčešća kombinacija sladila u šumećim tabletama čije smo deklaracije proučavali. U nekima su sladila aspartam, acesulfam K i sorbitol. Šećerni alkohol sorbitol ima laksativni učinak pa s količinom ne bismo trebali pretjerivati. Ima ga u tri vrste naših tableta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message