To je to što me zanima!

Vječni stil: Trendovi u dizajnu koji su izdržali test vremena

Stilovi i trendovi u dizajnu se mijenjaju iz godine u godinu, ali ipak postoje neki koji su izdržali test vremena i koji jednako dobro izgledaju sada kao što je to bilo i prije nekoliko desetljeća
Vidi originalni članak

1. Plavi i bijeli porculan

Ova klasična kombinacija seže sve do 14. st., kada je prvi put izrađena u Kini. Međutim, plavi i bijeli porculan pravi je hit postao tek u 17. st. kada su ga Nizozemci izvozili po cijeloj Europi.

Jednako pristaje u kuće na selu kao i u luksuzne gradske stanove.

POGLEDAJTE VIDEO - kuća za odmor:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Bijela posteljina

Ariel Kaye, osnivačica brenda Parachute lifestyle, sugerira da je, iako je bijela posteljina oduvijek bila popularna, zbog minimalističkog trenda u posljednje vrijeme postala pravi hit. 

- Minimalistički dizajn usmjerava se na mir i fokus. U današnjem užurbanom svijetu lijepo se opustiti u spavaćoj sobi koja je svježa i spokojna - objasnila je.

3. Mramorne ploče

Mramorne ploče su praktične koliko su i luksuzne, kako u kuhinji, tako i u kupaonici.

- Mramor je po meni najbolji materijal za kuhinje i kupaonice. Obožavam njegovu prekrasnu strukturu i oduševljava me što ne postoje dva jednaka komada - kaže dizajner Martyn Lawrence Bullard.

4. Terrazzo

Tradicionalno ga pronalazimo u podovima starih škola i palačama Venecije, a kasnije kao okosnicu art deco dizajna. Nedavno je ponovno osmišljen u kaleidoskopu oblika i boja, pojavljujući se na radnim plohama, ulazima i drugim iznenađujućim mjestima. 

Izrađuje se miješanjem kamena ili komadića stakla s betonom, koji se zatim polira do glatke površine.

- Konačni rezultat uvijek je malo izvan vaše kontrole. To je ono što ga čini posebnim - kaže talijanski dizajner Alberto Bellamoli, koji svoje komade proizvodi u Veroni.

5. Ratan i pleteno pruće

Pleteni prutovi se upotrebljavaju već tisućama godina u izradi namještaja i raznih posuda ili košara. Ima mnoge namjene, a ovaj materijal je pokazao i da je izdržljiv te je uistinu jedan od onih koji su izdržali test vremena.

6. Tapecirani namještaj

Ovakav namještaj nikada neće izaći iz mode, i s dobrim razlogom.

Svi vole sjediti na udobnoj i mekanoj podlozi i nije slučajno da tapecirani namještaj možemo pronaći u većini domova u svijetu.

7. Zidne lampe

Zbog raznolikosti stilova zidnih svjetiljki, možete ih doslovno stavljati gdje god poželite, uvijek ćete pronaći neku koja odgovara vašem stilu, a svjetlo na zidu svaku će sobu podići na jednu novu razinu.

8. Ogoljena cigla

Bilo da je obojena u bijelo ili je samo očišćena, izložena cigla prostoru daje povijesnu i industrijsku notu.

- Ljepota ogoljene cigle je u tome što je ona građevni materijal i njezina svrha je neophodna u izgradnji prostora. Već samo to joj daje integritet, a cigla sa sobom uvijek nosi i dašak prošlosti, a prošlost nikada ne izlazi iz stila - tvrdi dizajnerica Candace Campos.

9. Metro pločice

U domove su ih uveli dizajneri George C. Heins i Christopher Grant La Farge, a one se kao element u dizajniranju prostora za život vraćaju iz sezone u sezonu. 

Radi se klasičnom i pristupačnom materijalu za pozadinu i zidove, koji se danas nudi u raznim materijalima i veličinama. 

- Uvijek izgledaju klasično i slažu se doslovno sa svime - kaže dizajnerica Liz Caan.

10. Brodski pod

Ovaj izdržljivi pod lako se slaže s mnogim dizajnima i već se stoljećima koristi u domovima širom svijeta.

- Prije je takav pod korišten iz nužde, ali danas ga koristimo u domovima kako bi dobili osjećaj topline u ugode - rekao je dizajner Steven Gambrel za Architectural Digest.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 25.06.2021.

    zidne lampe izdržale sve i dan danas mogu biti dobre usvakom domu

Komentiraj...
Vidi sve komentare