To je to što me zanima!

Volite li više francusku ili rusku salatu? Razlika u sastojcima je mala, ali lakoća i tekstura nisu

Nema razloga zašto se najukusnije blagdanske hladne salate ne bi jele cijele godine. Lagano se pripremaju, mogu stajati u hladnjaku, a zasitne su i slažu se uz mnoga glavna jela
Vidi originalni članak

Ruska salata radi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, a može se staviti i pileće meso.

POGLEDAJTE VIDEO: Pogledajte na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje namirnica

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke. 

Osnovni sastojci za obje salate:

500 g graška

500 g krumpira

500 g majoneze

500 g mrkve

250 g kiselih krastavaca

100-200 g kiselog vrhnja

1 žlica senfa

3 - 5 jaja

sol

papar

Francuska salata dodatni sastojci:

1 - 2 jabuke

limun

jogurt (po želji)

Ruska salata dodatni sastojci:

200 g na komadiće narezane kuhane šunke ili pilećeg filea

100 g kukuruza šećerca

jabuka, kruška ili obje voćke

100 g polutvrdog sira (po želji)

100 g tjestenine

OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

Priprema:

Povrće očistite, narežite na kockice i kuhajte u vodi 10-ak minuta. Pred kraj dodajte grašak i na kockice narezane voćke te prokuhajte još 5 - 7 minuta. U drugoj zdjeli skuhajte tvrdo kuhana jaja, očistite ih i pustite da se počnu hladiti.

U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, senf i vrhnje i dodajte im djelomično ohlađene skuhane sastojke te sve zajedno promiješajte. Dodajte na kockice narezane kisele krastavce i narezana tvrdo kuhana jaja. Začine (sol, papar i limunov sok) pomalo dodajte kako ne bi s ničim pretjerali. 

NEŠTO DRUGAČIJE Sarma bez mesa - lagano i fino

Ruska salata se radi na isti način kao i francuska. Nakon što su kuhani sastojci pomiješani s majonezom, senfom, solju i paprom, dodaju se komadići šunke, kukuruza i tjestenine te se dobro promiješa. Na kraju se nareže polutvrdi sir i on doda u salatu. 

Prije konzumacije salata bi trebala odstajati barem 4 sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi. Količine sastojaka su okvirne te ih svatko može regulirati prema želji.

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • danijelavucic07@gmail.com 08.01.2021.

    Rusku nisam radila, al nikakvo voće ne dolazi u obzir

  • The Stand72 07.01.2021.

    Obadvije, ali daleko češće jedemo francusku jer se ne sjetim ruske. Ovdje vidim da oni kuhaju voće, ja npr. jabuku samo narežemo na male kockice i bude mi tako bolja, ali to je sada stvar ukusa kako tko voli.

  • komentator__Luka 07.01.2021.

    ja sam tako jednom jeo francusku, osjetim nešto tvrdo pod zubima, kad ono eifellov toranj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare