To je to što me zanima!

Vrhunski roman danske kraljice krimića

Vidi originalni članak

O kvaliteti skandinavskih krimića više je nego suvišno ponovno nešto govoriti. No, iako se nordijske zemlje spominju u globalu, najčešće hitovi stižu iz Švedske i Norveške. Tu sliku je, prije nekoliko godina, promijenio genijalac iz Danske, Jussi Adler Olsen. U Hrvatskoj i svijetu poznat već nekoliko godina, oduševljava publiku romanima o letargičnom detektivu i njegovom urnebesnom pomoćniku. Sada imamo priliku upoznati i autoricu Saru Blaedel, koju, s pravom, nazivaju „danskom kraljicom krimića“.
Njezin prvi roman na hrvatskom jeziku (iako ne i prvi roman općenito) emocionalan i napet krimić Zaboravljene djevojke:

„U šumi je pronađeno tijelo nepoznate žene. Specifičan ožiljak na licu policiji je trebao olakšati identifikaciju, no nitko nije prijavio njezin nestanak. Kao nova voditeljica Odjela za nestale, Louise odluči riskirati i objavi fotografiju žrtve u medijima u nadi da će na taj način pronaći nekoga tko ju je poznavao.
Potez joj se isplatio: Louise primi poziv starije žene koja je u žrtvi prepoznala Lisemette, djevojčicu za koju se prije mnogo godina brinula u državnoj ustanovi za mentalno oboljele. Poput ostale djece u ustanovi, i Lisemette je njezina obitelj napustila, nakon čega je djevojčica označena kao „zaboravljena djevojka“. No Louise uskoro doznaje nešto zaista uznemirujuće: Lisemette je imala sestru blizanku i prije više od trideset godina za obje su djevojčice izdane smrtovnice.
Uz pomoć prijateljice, novinarke Camille Lind, Louise shvati da se stvari kreću u iznenađujućem i uznemirujućem smjeru kada je istraga odvede u blizinu doma u kojem je odrasla. Usporedno s razotkrivanjem dodatnih zločina počinjenih i skrivenih u šumi, Louise se mora suočiti s užasnom poveznicom s vlastitom prošlošću koja je dosad bila pomno skrivena.“

Kao i većina skandinavskih autora krimića, Sara Blaedel svjesna je dobitne formule koji je taj dio svijeta učinila slavnim na području trilera: ona u kriminalističku radnju unosi realitet i dijelove tragične povijesti društva, a istovremeno osmišljava istražiteljicu s kojom se čitatelji odmah mogu poistovjetiti – itekako stvarnu ženu slojevitog emocionalnog profila. Osim glavne protagonistice, u romanu su razrađeni i likovi zločinaca, koji, također, nisu crno-bijeli, već obojeni brojnim nijansama sive. Uz to, prizori zločina ističu se, već poznatim, skandinavskim realizmom koji time radnju romana ubrizgava direktno pod kožu čitatelja i drži ga u neizvjesnosti do samog kraja.

Knjigu potražite u prodaji po cijeni od 29,90 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare