To je to što me zanima!

Vrućinu će rastjerati cool recepti od povrća i mesa

Tijekom jakih sparina više prijaju svježe povrće, meso u kockicama te kuhana riba. Takva jela ne iziskuju dugotrajnu pripremu, a obiluju okusom
Vidi originalni članak

Tijekom velikih vrućina malo tko može podnijeti dugotrajno kuhanje i "parenje" nad štednjakom. Uostalom, ni organizam ne podnosi najbolje vruću hranu jer se od nje još više preznojavamo. Kako biste sebi i obitelji ipak priuštili zdrav ručak, pripremite ga s nešto većom količinom povrća i s malo manje mesa. Ljubitelji mesa ne moraju ostati zakinuti, ali bolje će ga probaviti ako je narezano na prutiće ili kockice jer će se tako brže hladiti i lakše jesti.
Proljeće obiluje povrćem, pa s izborom ne možete pogriješiti. Njega je u ovo doba bolje pripremati na roštilju ili na kuhinjskoj električnoj plati bez dugotrajnih pirjanja ili prženja jer je "lakše", a i postupak je kraći. No bogat i zdrav ručak možete pripremiti i u obliku svježih hladnih salata ili ohlađenih u hladnjaku s tjesteninom. Morski plodovi i riba bit će laganiji ako ih skuhate pa pripremite hladno na salatu.To ne iziskuje neprestan nadzor, a bolje prijaju rashlađeni. U međuobrocima se osvježite rashlađenim voćem poput jagoda, trešanja, šljiva i marelica ili salatom.

>>> Svježe salate mogu dobiti sasvim novu notu s malim dodacima. Tako krastavce možete pomiješati s kiselim vrhnjem, rajčici dodati mozzarellu, a rikolu pomiješati sa solju, octom i parmezanom.

>>> Blitva, grašak i paprika proljetno su i ljetno povrće. Idealni su za vrućine jer nemaju mnogo masti, a bogati su vitaminima i mineralima. Možete ih poslužiti same, kao salatu ili s raznim vrstama mesa.

>>> Po vrućinama ne treba izbjegavati juhe. One potiču rad probave i izlučivanje sokova, a možete ih brzo pripremiti uz gotove kocke. Tijekom toplih dana možete jesti i hladne juhe od povrća.

SALATA OD PILETINE, GLJIVA I TIKVICA
Sastojci: 400 g pilećih prsa, 3 tikvice, 250 g gljiva, rikola, bućino ili maslinovo ulje, sol, papar, ocat
Priprema: Pileća prsa istucite batom, posolite i popaprite. Gljive i tikvice narežite na ploškice. Rikolu operite. Pileća prsa pržite kratko. Maknite s vatre i stavite na papirnate ubruse da upiju masnoću. Gljive i tikvice popržite na električnoj plati. Na tanjur redajte prvo rikolu. Posolite je i popaprite te nauljite. Potom gljive i tikvice. Piletinu narežite na prutiće i poslažite iznad svega.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare