To je to što me zanima!

Za bolje pamćenje, jače mišiće i fleksibilnost radi se - stoj

Supervježba: Dok radite stoj, u mozgu se stvara nova siva tvar te se poboljšava koncentracija. Ova vježba osim toga poboljšava držanje i smanjuje mišićni stres
Vidi originalni članak

Važno je da je u stoju cijelo tijelo stegnuto i svi mišići aktivirani, a dlanovi i prsti na prostirci jako rašireni tako da zauzimaju što veću površinu kako bismo što lakše balansirali, govori Hrvojka Kralj, instruktorica plesa oko šipke u Sportviziji.

- Stoj je element koji je u nekom obliku zastupljen u gotovo svakoj sportskoj i plesnoj disciplini, od ritmičke i sportske gimnastike do joge i pole dancea, ali i kao samostalna disciplina balansiranja na rukama - objašnjava Kralj.

Osim što poboljšava koordinaciju, snagu i svijest o vlastitu tijelu u prostoru, stoj je prema švicarskoj studiji Sveučilišta u Fribourgu odličan i za koncentraciju i pamćenje jer stvara novu sivu tvar u mozgu.

- Povlastica ima milijun. Neke od njih su da poboljšava koordinaciju, fleksibilnost i mobilnost ramena te osnažuje mišiće centra, tj. mišiće trupa i zdjelice - govori instruktorica. Da biste ga pravilno izveli, morate dobro zagrijati tijelo te pripremiti zglobove i ramena vježbama snage i mobilnosti poput izdržaja, sklekova, ali i asane iz joge koja se zove “pas prema dolje” kojom se razvija i mobilnost ramena. Upravo zato, osim u jogi, stoj na rukama izvrstan je i kao trening snage.

- Pravilna tehnika podizanja u stoj je iz položaja slova T gdje je jedna noga na podu, a druga noga, trup i ruke tvore ravnu liniju i tako oblikuju slovo T. Iz tog položaja spuštamo dlanove na pod ne lomeći oblik tijela te se odgurujemo od dlanova i noge koja ostaje na podu u stoj - objašnjava instruktorica.

Straha od padova, kaže, ne bi trebalo biti ako se nauče pravilan položaj i tehnika, a ako se izgubi ravnoteža, uvijek se može napraviti kolut unaprijed ili zvijezda.

- Straha se rješavamo uza zid i svladavanjem tehnike - govori Hrvojka Kralj te dodaje kako je najbitnije da je cijelo tijelo stegnuto, odnosno da ne postoji krivulja u lumbalnom dijelu kralježnice, nego zdjelica treba biti podvučena. 

Za kralježnicu

Stoj na rukama ili glavi, kada se pravilno izvodi, pomaže kralježnici da se pravilno poravna, poboljšava držanje i smanjuje mišićni stres.

Oprezno

Obvezno se treba pripremiti za stojeve te ojačati zglobove ramena i zapešća jer su to upravo i najčešće ozljede pri izvođenju ove vježbe. 

Priprema tijela

Prije izvođenja stoja na rukama moraju se ojačati zglobovi zapešća, ramena i trbušnih mišića uz vježbe izdržaja, trbušnjaka i sklekova.

Korak po korak

Prije stoja na rukama mora se svladati stoj na glavi i podlakticama.

Oslonite se

Iskoristite zid kao sigurnosnu mrežu. Uz pomoć zida naučit ćete prevladati strah od obrnutog položaja, a bit će i potpora za balansiranje.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Mercedes s klasa 27.03.2015.

    69 može također

  • silvermoon300 26.03.2015.

    a kako da se okrenemo kad pozelimo nesto zaboravit

  • popit ću ti krv 26.03.2015.

    pa to mogu da al ne mogu hodat 50 m da se ne zapušem a po stepenicama tek ajmeeeeeee

Komentiraj...
Vidi sve komentare