Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Za bolje pamćenje, jače mišiće i fleksibilnost radi se - stoj

Za bolje pamćenje, jače mišiće i fleksibilnost radi se - stoj
1

Supervježba: Dok radite stoj, u mozgu se stvara nova siva tvar te se poboljšava koncentracija. Ova vježba osim toga poboljšava držanje i smanjuje mišićni stres

VIDEO

Važno je da je u stoju cijelo tijelo stegnuto i svi mišići aktivirani, a dlanovi i prsti na prostirci jako rašireni tako da zauzimaju što veću površinu kako bismo što lakše balansirali, govori Hrvojka Kralj, instruktorica plesa oko šipke u Sportviziji.

- Stoj je element koji je u nekom obliku zastupljen u gotovo svakoj sportskoj i plesnoj disciplini, od ritmičke i sportske gimnastike do joge i pole dancea, ali i kao samostalna disciplina balansiranja na rukama - objašnjava Kralj.

Osim što poboljšava koordinaciju, snagu i svijest o vlastitu tijelu u prostoru, stoj je prema švicarskoj studiji Sveučilišta u Fribourgu odličan i za koncentraciju i pamćenje jer stvara novu sivu tvar u mozgu.

- Povlastica ima milijun. Neke od njih su da poboljšava koordinaciju, fleksibilnost i mobilnost ramena te osnažuje mišiće centra, tj. mišiće trupa i zdjelice - govori instruktorica. Da biste ga pravilno izveli, morate dobro zagrijati tijelo te pripremiti zglobove i ramena vježbama snage i mobilnosti poput izdržaja, sklekova, ali i asane iz joge koja se zove “pas prema dolje” kojom se razvija i mobilnost ramena. Upravo zato, osim u jogi, stoj na rukama izvrstan je i kao trening snage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pravilna tehnika podizanja u stoj je iz položaja slova T gdje je jedna noga na podu, a druga noga, trup i ruke tvore ravnu liniju i tako oblikuju slovo T. Iz tog položaja spuštamo dlanove na pod ne lomeći oblik tijela te se odgurujemo od dlanova i noge koja ostaje na podu u stoj - objašnjava instruktorica.

Straha od padova, kaže, ne bi trebalo biti ako se nauče pravilan položaj i tehnika, a ako se izgubi ravnoteža, uvijek se može napraviti kolut unaprijed ili zvijezda.

- Straha se rješavamo uza zid i svladavanjem tehnike - govori Hrvojka Kralj te dodaje kako je najbitnije da je cijelo tijelo stegnuto, odnosno da ne postoji krivulja u lumbalnom dijelu kralježnice, nego zdjelica treba biti podvučena. 

Za kralježnicu

Stoj na rukama ili glavi, kada se pravilno izvodi, pomaže kralježnici da se pravilno poravna, poboljšava držanje i smanjuje mišićni stres.

Oprezno

Obvezno se treba pripremiti za stojeve te ojačati zglobove ramena i zapešća jer su to upravo i najčešće ozljede pri izvođenju ove vježbe. 

Priprema tijela

Prije izvođenja stoja na rukama moraju se ojačati zglobovi zapešća, ramena i trbušnih mišića uz vježbe izdržaja, trbušnjaka i sklekova.

Korak po korak

Prije stoja na rukama mora se svladati stoj na glavi i podlakticama.

Oslonite se

Iskoristite zid kao sigurnosnu mrežu. Uz pomoć zida naučit ćete prevladati strah od obrnutog položaja, a bit će i potpora za balansiranje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara