To je to što me zanima!

Za bolju figuru: Kako postati majstorica balansa i proporcije u odijevanju te naglasiti stil

Moda je samoizražavanje i kreativnost te nam omogućuje da pokažemo svoju jedinstvenu osobnost i stil. No jedan aspekt pritom je izuzetno važan, a to su proporcije u stiliziranju
Vidi originalni članak

Razumijevanje pravilnog balansiranja i proporcije prilikom kombiniranja odjeće može značajno utjecati na naš cjelokupni izgled. Naime, proporcija se odnosi na odnos između različitih elemenata odjeće, kao što je duljina gornjeg dijela u usporedbi s duljinom donjeg dijela ili širina rukava u usporedbi sa širinom nogavice. Uravnoteženje ovih elemenata ključno je za stvaranje skladnog i vizualno ugodnog izgleda. Kad se odijevamo, treba pogledati čitavu figuru, idealno je kad napravimo neki vizualni sklad.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kad je pravilna i usklađena, proporcija i ravnoteža mogu poboljšati oblik našeg tijela, istaknuti naše najbolje osobine i stvoriti dojam  simetrije. Kako bismo postigli proporciju i ravnotežu u našoj svakodnevnoj kombinaciji, bitno je razumjeti oblik tijela i kombinirati nešto smisleno. Naime, različiti oblici tijela zahtijevaju različite strategije za postizanje željene ravnoteže. Evo nekoliko općih smjernica u odnosu na građu tijela.

Oblik pješčanog sata

Ako imate oblik pješčanog sata, vaše poprsje i bokovi su relativno jednake veličine, s dobro definiranim strukom. Naglasite svoje obline odabirom pripijene odjeće koja naglašava struk. Suknje i haljine A kroja, haljine na preklop i donji dijelovi visokog struka idealan su izbor za ovaj oblik tijela.

DIGITALNO ODIJEVANJE? Od majice koja dijagnosticira rak do tkanine od paukove niti - moda se ubrzano mijenja!

Oblik kruške

Osobe u obliku kruške imaju uža ramena i širi dio kukova i bedara. Kako biste uravnotežili svoje proporcije, privucite pozornost na gornji dio tijela noseći upečatljive topove, strukturirane jakne i haljine širokog dekoltea. Uparite ih s donjim dijelom tamnije boje kako biste stvorili vizualnu ravnotežu.

UDOBNO I SAMOPOUZDANO Osnove stila: Ovih 10 pravila za oblačenje bi svi trebali znati

Oblik jabuke

Tijelo oblika jabuke ima fokus oko gornjeg i središnjeg dijela, sa širim ramenima i tanjim nogama. Stvorite iluziju definiranog struka odabirom haljina A kroja i gornjih dijelova koji nisu pripijeni. Izbjegavajte ljepljive tkanine i odaberite one koje se graciozno spuštaju preko središnjeg dijela tijela.

Pravokutni oblik

Pravokutni oblik tijela karakterizira ravna silueta, sa sličnim mjerama za poprsje, struk i bokove. Stvorite obline i dodajte definiciju odabirom odjeće s volanima, peplum detaljima ili remenima za isticanje struka. Eksperimentirajte s različitim teksturama i uzorcima kako biste dodali zanimljivi vizualni potpis.

Dodatni savjeti za postizanje proporcije i ravnoteže

Sada kada smo pokrili neke opće smjernice za različite oblike tijela, istražimo dodatne savjete za postizanje proporcije i ravnoteže u svakodnevnoj odjeći.

OUTFIT DANA Spoj rokerskog stila i klasike: Kožnata jakna ukrašena krznom

Igrajte se duljinom - kombinacija duljina odjeće može stvoriti zanimljivu igru. Spojite kraći top s hlačama visokog struka ili maksi suknju s pripijenim gornjim dijelom. Izbjegavajte nositi duge majice s dugim donjim dijelom jer možete djelovati niže i poput balona.

Slojevitost može dodati dubinu i dimenziju vašoj odjeći. Eksperimentirajte s različitim teksturama, uzorcima i duljinama kako biste stvorili dobro uravnotežen izgled. Stavite dugi kardigan preko pripijene haljine ili uparite strukturirani blejzer s lepršavom bluzom i uskim trapericama.

Koristite dodatke mudro - oni mogu biti moćan alat za postizanje ravnoteže i proporcija. Remen može definirati struk i dodati oblik širokoj haljini. Slično tome, štikle mogu izdužiti vaše noge i stvoriti uravnoteženiju siluetu.

Upotrijebite tehnike color-block stila, kako biste stvorili iluziju proporcije. Uparite kontrastne boje kako biste privukli pozornost na određena područja ili upotrijebite slične tonove. Nošenje tamnije nijanse na dnu i svjetlije na vrhu može stvoriti iluziju dužih nogu, piše Yellowbrickco.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • AfroditaDiana 01.02.2024.

    A kaj s odnosom duljine nogu naspram trupa, to nije proporcija?? Uglavnom, nitko neće postati proporcionalan ako to nije od samog starta. Možeš se ti truditi zakamuflirati dugi trup i kraće noge, ekipa koja zna kak se mjeri proporcionalnost će to ionako skužiti. A gdje je podjela veličine glave naspram ostatka tijela u vidu omjera 1:8?? Ništa nije od spomenuto, kao da ne postoje i vertikalna i horizontalna proporcionalnost kao neodvojive. :o

Komentiraj...
Vidi sve komentare