To je to što me zanima!

Za savršeno ispečenu slaninu - treba dobra tava i malo tehnike

Slanini treba prostor pa je nemojte natrpavati nego ju slažite jednu pored druge. Iako mislite da je to ispravno, pečenje slanine na previsokoj temperaturi, smanjite vatru
Vidi originalni članak

Hrskava, ali ne previše, mesnata, a opet slasna. Savršenu slaninu za doručak dobit ćete ako pazite i na teksturu i na okus, a možete ju pripraviti i na štednjaku, u mikrovalnoj i u pećnici.

Otkrivamo kako je ispeći savršeno, pri tom izbjegavajući najveće pogreške koje se rade kod njena pečenja.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

  • Ako radite slaninu za jednu ili dvije osobe, uzmite šnitu ili dvije u mesnici ili na pultu u vašem dućanu. Velika pakiranja koja ne potrošite samo će se osušiti.
  • Da bi se meso i masnoća u slanini ravnomjerno ispekli moraju biti na istoj temperaturi. Pošto masnoća zadržava hladnoću dulje od mesa, ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta prije nego što počnete peći, ravnomjernije ćete ju ispeći. 
  • Ne zaboravite i da slanini treba prostor pa nemojte natrpavati nego je slažite jednu pored druge. 
  • Iako mislite da je to ispravno, pečenje slanine na previsokoj temperaturi od samog početka može dovesti do toga da ju prepečete.
  • Mast od slanine nemojte baciti jer je idealna za prženje krumpira, dodavanje juhama ili za pripremu kukuruznog kruha. Možete ju zamrznuti u kalupu za led. 

JESENSKA JELA Tri slasna recepta sa špekom u glavnoj ulozi - lizat ćete prste

Tava od lijevanog željeza je najbolja za slaninu

Najbolja tava za to je tava od lijevanog željeza. Jedan sloj slanine stavite u hladnu tavu, pa pecite na srednje niskoj vatri jer želite izvaditi puno masnoće iz slanine i za to treba vremena. Slaninu povremeno okrenite i neka se ravnomjerno peče.

Budući da se većina tava ne zagrijava ravnomjerno, slaninu premjestite na drugi dio tave kada je okrenete. Kad je gotova prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom ili papirnu vrećicu da upije višak masnoće. Izlijte mast iz tave u neku posudu, najbolje lončić, kako bi se u potpunosti ohladila. 

Kako peći slaninu u pećnici? Na žičanoj rešetki

Stavite žičani stalak u posudu za pečenje veličine 25 × 35 cm. Lagano pošpricajte uljem, pa poslažite slaninu u jednom sloju na stalak. Pecite na 175 stupnjeva do hrskavosti, 20-30 minuta.

Mast će kapati u posudu ispod žice pa nećete dodatno zaprljati pećnicu.

HGSS SAVJETUJE Na planini vam ne trebaju špek i cigarete, nego zdravi razum

Kako peći slaninu u mikrovalnoj? Na ubrusima

Stavite 2-3 lista papirnatog ručnika na tanjur, pa na to stavite do četiri šnite slanine. Prekrijte s 1-2 lista papirnatih ručnika. Stavite u mikrovalnu na minutu za svaki komad slanine. Za deblju slaninu trebat će vam malo više vremena, a tanje rezanu, manje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 12.11.2019.

    Previše Šarića, zar ne zna nitko isplanirati nešto, nego stavi Šarića na svaku stranicu od onih 500.000 stranica koje imamo i ne to neće dojaditi ljudima.

  • 12.11.2019.

    Radite budalu od komada špeka...

  • Miške 12.11.2019.

    Molim vas maknite tog tipa Šarića da ne moram povraćati..

Komentiraj...
Vidi sve komentare