To je to što me zanima!

Za slijepu djecu napravili Lego kockice na Brailleovom pismu

Kockice trebaju pomoći djeci s oštećenjima vida da lakše nauče čitati 'brajicu'. Dolaze u obliku slova, brojeva ili matematičkih simbola u Brailleovom pismu
Vidi originalni članak

Tvrtka Lego je u suradnji s danskom udrugom slijepih i brazilskom zakladom Dorina Nowill predstavila novi projekt pod nazivom 'Braille' Lego kockice. Radi se o kockicama koje su namijenjene slijepoj i slabovidnoj djeci, a cilj projekta je pomoći im da što lakše nauče Brailleovo pismo. 

Bojom podsjećaju na originalne Lego kockice, a od njih se razlikuju samo teksturom. Nove Lego kockice na tržištu će biti dostupne u kompletu od 250 komada, a dolaze u obliku slova, brojeva ili matematičkih simbola u Brailleovom pismu.

- Audioknjige su divna stvar, no kada znate da djeca samo slušaju, jasno vam je da tu nedostaju bitne komponente kao gramatika, način na koji se riječi  pišu, dakle pravopis, interpunkcijski znakovi i mjesto na kojemu paragraf počinje i završava -  rekla je Kate Katulak, zamjenica direktora škole za slabovidne i slijepe osobe 'Perkins School' iz Massachusettsa, koja smatra da djeca zbog raznih audioknjiga i kompjuterskih programa sve rjeđe uče čitati 'brajicu'.

- Tko od djece ne voli aktivnost kojom se može baviti zajedno sa svojim vršnjacima, a istodobno je edukativna? - kaže Katulak. 

Na kockicama će biti ispisani i znakovi za djecu koja vide, pa su tako namijenjene svoj djeci. Osim za učenje, kockice se mogu koristiti i za igru. 

Lego Brailleove kockice već se testiraju u školama u Danskoj, Norveškoj, Engleskoj i u Portugalu. Do kraja godine na red će doći Njemačka, Španjolska te Francuska, a do 2020. godine trebale bi biti dostupne posvuda u svijetu. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kbr 07.05.2019.

    zgodno, čudi me da nisu i prije ovo smislili

Komentiraj...
Vidi sve komentare