Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Za slijepu djecu napravili Lego kockice na Brailleovom pismu

Kockice trebaju pomoći djeci s oštećenjima vida da lakše nauče čitati 'brajicu'. Dolaze u obliku slova, brojeva ili matematičkih simbola u Brailleovom pismu

VIDEO

Tvrtka Lego je u suradnji s danskom udrugom slijepih i brazilskom zakladom Dorina Nowill predstavila novi projekt pod nazivom 'Braille' Lego kockice. Radi se o kockicama koje su namijenjene slijepoj i slabovidnoj djeci, a cilj projekta je pomoći im da što lakše nauče Brailleovo pismo. 

Bojom podsjećaju na originalne Lego kockice, a od njih se razlikuju samo teksturom. Nove Lego kockice na tržištu će biti dostupne u kompletu od 250 komada, a dolaze u obliku slova, brojeva ili matematičkih simbola u Brailleovom pismu.

- Audioknjige su divna stvar, no kada znate da djeca samo slušaju, jasno vam je da tu nedostaju bitne komponente kao gramatika, način na koji se riječi  pišu, dakle pravopis, interpunkcijski znakovi i mjesto na kojemu paragraf počinje i završava -  rekla je Kate Katulak, zamjenica direktora škole za slabovidne i slijepe osobe 'Perkins School' iz Massachusettsa, koja smatra da djeca zbog raznih audioknjiga i kompjuterskih programa sve rjeđe uče čitati 'brajicu'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marc Shelkin (@marcshelkin) on

- Tko od djece ne voli aktivnost kojom se može baviti zajedno sa svojim vršnjacima, a istodobno je edukativna? - kaže Katulak. 

Na kockicama će biti ispisani i znakovi za djecu koja vide, pa su tako namijenjene svoj djeci. Osim za učenje, kockice se mogu koristiti i za igru. 

Lego Brailleove kockice već se testiraju u školama u Danskoj, Norveškoj, Engleskoj i u Portugalu. Do kraja godine na red će doći Njemačka, Španjolska te Francuska, a do 2020. godine trebale bi biti dostupne posvuda u svijetu. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku