To je to što me zanima!

Za snagu i užitak: Tri recepta za ukusnu zobenu kašu za doručak

Mnogi nutricionisti će istaknuti da je zobena kaša najbolji odabir za doručak jer je zasitna, puna vlakana i snižava povišeni kolesterol, a nije zahtjevna za pripremu
Vidi originalni članak

Zobena kaša najčešće se priprema s mlijekom ili vodom, a ljudi su je pripremali još u doba paleolita, piše TheConversation.

BOGATA VLAKNIMA Ako želite biti fit: Svako jutro, jedna zobena kaša snagu daje!

POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti zobene kolačiće s grožđicama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Povijest zobene kaše

National Geographic je 2015. godine objavio analizu paleolitske posude stare 33.000 godina, a otkrili su kako su na njoj pronašli tragove zobi. To pokazuje da su ljudi zob mljeli u brašno, a ostaci tog brašna u posudi koju su pronašli u Italiji mogli su se kuhati u kašu. U knjizi Povijest hrane Maguelonne Toussaint-Samat piše kako su već praljudi jeli nešto nalik današnjim palačinkama jer su pripremali različite vrste kaša na vrućem kamenju kraj vatre.

Zob se tradicionalno veže uz Škotsku, iako su ječam i žitaricu zvanu bere izvorno donijeli tek Vikinzi. Australska autorica kuharice Margaret Fulton izjavila je da je sol ključna za pravilnu pripremu zobene kaše.

Grubica i druge inačice

Grubica je hrana koja se sastoji od neke vrste žitarica - zobenih, pšeničnih ili raženih brašna ili riže koje su domaćice kuhale u vodi ili na mlijeku. To je zapravo tanja verzija kaše koja se pije, a posluživali su je u engleskim radničkim kućama u 19. stoljeću. Kad Oliver Twist zavapi: 'Molim, gospodine, htio bih još malo' u romanu Charlesa Dickensa, govori o grubici koju pisac opisuje kao vrlo neukusno jelo.

No u 19. stoljeću to je bila nutritivno bogata hrana i nalazila je mjesto u mnogim kuharicama. Tako u kuharici Plain Cookery Book for the Working Classes iz 1852. godine osobni kuhar kraljice Viktorije Charles Elmé Francatelli savjetuje ljudima da za oporavak jedu grubicu od zobi ili ječma.

ZDRAVE NAMIRNICE Sok od cikle regulira tlak, a zobena kaša čuva vitku liniju

U izdanju Every-day Cookery and Housekeeping Book iz 1893. godine, autorica Isabella Mary Beeton savjetuje da u vodu dodate samo žličicu zobi kako biste pripravili jelo za oporavak bolesnika, a možete ga učiniti ukusnijim dodavanjem limunove korice ili naribanog muškatnog oraščića. Za odrasle pak navodi kako će mnogi uživati ako dodate šeri ili porto.

Zobena kaša

Danas se zob diljem svijeta uzgaja za ljude i za životinje. Iako su mnogi pobornici zdravog života nedavno upozoravali da se u zobenim proizvodima mogu pronaći tragovi pesticida, proizvođači su žestoko opovrgnuli te navode.

U kasnim 90-ima zobenu kašu je na svjetla pozornice vratio kuhar Heston Blumenthal iz restorana Fat Duck, a ponudio je zobenu kašu s puževima i osvojio svijet. Jelo je kuhao u temeljcu aromatiziranom slaninom i puževima, a poslužio ga je uz još puževa i putar s češnjakom. To je uskoro postalo jedno od jela s potpisom.

Kako kuhati sa zobi?

U većini trgovina su dostupne zobene pahuljice, a upravo njih koristimo i u tri recepta koja ćemo prenijeti niže u tekstu. To je zapravo zob koju su tretirali parom, a potom izvaljali. Postoji i instant zob koju su dulje izlagali pari i valjali na sitnije komadiće. Dodatni način da smanjite vrijeme pripreme zobenih pahuljica jest da ih namočite prije kuhanja. Instant zobene pahuljice su visoko procesirane, pa ih možete pripremiti samo im dodajući vruću vodu ili ih kratko podgrijati u mikrovalnoj pećnici. Zobene pahuljice mogu se jesti i sirove, no vrlo su zahvalne kad je riječ o kuhanju.

DOMAĆE MASKE Zobena kaša briše akne, čisti pore i uklanja višak ulja s kose

1. Tradicionalna zobena kaša

Pomiješajte u loncu šalicu zobenih pahuljica i tri šalice vode, dodajte prstohvat soli, a kad voda zavrije smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta miješajući kašu kako bi se zgusnula. Ako je previše gusta, razrijedite je dodavanjem vode, a ako je previše rijetka, kuhajte malo dulje kako bi se zgusnula. Gotovu kašu možete preliti sirupom po želji ili poslužiti uz hladno mlijeko.

Varijacije:
- koristite kravlje ili biljno mlijeko umjesto vode ili u kombinaciji s vodom
- u kuhanu kašu ili kao ukras možete dodati svježe ili zamrznuto te sušeno voće i orašide
- med ili javorov sirup kao i jogurt s okusom također je izvrstan dodatak kaši

2. Zobena kaša iz mikrovalne

U zdjeli pomiješajte šalicu zobenih pahuljica sa tri šalice vode i prekrijte posudu te je, ovisno o snazi kuhanja mikrovalne, kuhajte oko četiri do pet minuta, s tim da na sredini kuhanja promiješate kašu i vratite je u pećnicu. Pripazite i na to da uzmete dovoljno visoku zdjelu kako kaša ne bi iskipjela tijekom kuhanja.

3. Slana kaša

Kašu u istom omjeru možete skuhati i u pilećem ili povrtnom temeljcu te tretirati kao i druge vrste žitarica, pa je tako možete koristiti kao rižoto s povrćem i dodavati joj druge sastojke prije posluživanja.

Varijacije:
- umiješajte sir i dodajte gljive, pečeno ili poširano jaje
- možete dodati krišku avokada i začiniti tahinijem i limunovim sokom
- pokušajte kašu sa narezanim špinatom, začinite svježim rajčicama i chilli papričicama te dodajte maslinovo ulje s češnjakom
- kašu začinite paprom ili ljutim umakom

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare