Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Sok od cikle regulira tlak, a zobena kaša čuva vitku liniju

Sok od cikle regulira tlak, a zobena kaša čuva vitku liniju
4

Znanost: Svoje mjesto među superhranom dobila je zobena kaša koja obiluje magnezijem i smatra se važnim saveznikom u borbi protiv šećerne bolesti

VIDEO

Maslinovo ulje je snažno oružje u borbi protiv raka, šalica vruće čokolade poboljšava pamćenje, samo jedan avokado na dan može smanjiti razinu lošega kolesterola, a sok od cikle snizit će krvni tlak. Masna riba pomaže u borbi protiv artritisa, a zobena kaša bogata magnezijem saveznik je u borbi protiv dijabetesa. Ako umjesto pšeničnog kolačima i kruhu dodate brašno zelene banane, ono će ugasiti žudnju za ugljikohidratima te će vam dati dulji osjećaj sitosti i tako pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma.

- Zobena kaša je odličan izbor za doručak jer sadrži vlakna i složene ugljikohidrate koji će dulje pružiti osjećaj sitosti, što rezultira i do 50 posto manjim energetskim unosom tijekom ručka - kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać iz nutricionističkog savjetovališta Vitaminoteka. 

Zbog obilja vlakana zobena kaša pomaže i stabilizirati razinu šećera u krvi te sprečava krizne situacije prijepodnevne gladi u kojima često posežemo za slatkišima i rafiniranim ugljikohidratima. Sjajan je izvor magnezija koji pomaže regulirati razinu inzulina i glukoze te u kombinaciji s malomasnim mlijekom smanjuje rizik od dijabetesa, no pod uvjetom da joj ne dodajete šećer.

Ako patite od hipertenzije, može pomoći jedna čaša soka od cikle na dan koja obiluje hranjivim tvarima i mineralima, među kojima su folna kiselina, mangan, cink i vitamin B 6.

- Cikla je bogata nitratom, koji se u organizmu prevodi u dušikov oksid te može potaknuti širenje krvnih žila. Rezultati britanske studije pokazali su da je svakodnevna konzumacija soka od cikle tijekom četiri tjedna snizila krvni tlak ispitanika za prosječnih 8/4 mm Hg, što se može usporediti s učinkom uobičajenih lijekova za hipertenziju - kaže Krstev Barać. 

Za zdravlje srca preporučuje se avokado. Prema najnovijoj studiji, jedan avokado na dan, u sklopu prehrane s umjerenim udjelom masti, može pomoći u snižavanju razine lošega kolesterola kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom te poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od  moždanog te srčanog udara.

- U oko 330 kalorija jedan avokado osigurava gotovo 1000 mg kalija, što je dvostruko više nego banane te zadovoljava polovinu dnevnih potreba organizma - kaže nutricionistica. Samo jedan avokado, dodaje, može zadovoljiti i trećinu dnevnih potreba za vitaminom E te više od dvije trećine dnevnih potreba za folnom kiselinom. 

- Čak dvije trećine ukupnih masti u avokadu  čini oleinska masna kiselina - jednostruko nezasićena masna kiselina koja prevladava u maslinovu ulju - ističe naša sugovornica.

Brašno zelene banane pomaže u kontroli šećera u krvi

Sadrži otporni škrob, vrstu ugljikohidrata koji se ponašaju poput  vlakana te pružaju dulji osjećaj sitosti i pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi. Otporni škrob se, za razliku od običnog škroba u kruhu, krumpiru i tjestenini, ne apsorbira u tankom crijevu potpuno te se šećer sporije otpušta u krv i razina inzulina ne raste naglo. To sprečava i nagli pad razine šećera zbog kojeg osjećamo glad, kaže Ursula Philpot, dijetetičarka sa Sveučilišta Leeds Beckett. Brašno zelenih banana bogato je kalijem važnim za zdravlje srca te magnezijem koji ima važnu ulogu u aktivnost mišića živaca. 

Fotolia

Bademi pomažu kod visokog tlaka i bolesti srca

Orašasti su plodovi sjajan izvor bjelančevina i dobrih masti. Samo 50 g badema na dan može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšati protok krvi te smanjiti rizik od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Aston u Birminghamu.

Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokoga krvnog tlaka i Alzheimerove bolesti.

Oleokantal, prirodni sastojak ekstra djevičanskog maslinova ulja, uništava stanice raka ne oštećujući pritom zdrave stanice.

Prehrana koja obiluje dobrim mastima, poput maslinova ulja, može smanjiti rizik od nastanka raka devet posto, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Harvard.

Dreamstime

Plava riba u prevenciji karcinoma

Rad objavljen 2014. u časopisu Nutrition and Cancer: An International Journal daje sažet prikaz rezultata istraživanja koja govore u korist masnije, plave ribe kod prevencije adenokarcinoma, zloćudnih tumora žljezdanih epitelnih stanica - najčešće dojki, prostate, gušterače i debelog crijeva. Nekoliko istraživanja je već pokazalo povezanost redovitog unosa ribljeg ulja i smanjenja rizika od karcinoma dojke, prostate te kolorektalnog karcinoma. Visok unos omega-3 masnih kiselina iz ribe i dodataka ribljeg ulja povezan je i s 23  posto nižom smrtnosti od karcinoma općenito. U prevenciji karcinoma bitan je i način pripreme ribe – soljena i pržena ne smatra se poželjnom te se čak povezuje s višim rizikom od određenih vrsta raka. Pozitivan primjer  je Italija, u kojoj se riba uglavnom jede pečena i kuhana te istraživanja pokazuju da jedenje ribe barem dva puta na tjedan može pomoći sniziti rizik od mnogih karcinoma, kaže Krstev Barać. 

Namirnice koje čiste krv i djeluju protiv impotencije

Riba, salate i maslinovo ulje te čaša vina mogu pomoći muškarcima koji pate od impotencije jer te zdrave namirnice čiste krvne žile, osobito one u muškim spolnim organima, te djeluju poput viagre, tvrde istraživači. Također, u maslinovu ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina koje čiste krv i snižavaju krvni tlak.

Vruća čokolada za za bolje pamćenje i zdravlje srca

U seniora koji su 30 dana pili po dvije šalice vruće čokolade na dan zabilježeno je poboljšanje pamćenja i rada mozga, tvrde znanstvenici s Harvard Medical Schoola. Flavanoli iz kakaa mogu pomoći sniziti razinu inzulina i lošega kolesterola, što u kombinaciji s učincima povećanog protoka krvi, može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti