To je to što me zanima!

Za sretnu narednu godinu u Hrvatskoj se jede makovnjača

U Nizozemskoj se jede 'olliebollen', pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom
Vidi originalni članak

Kad je riječ o slasticama, u većini zemalja njeguje se jedno pravilo - za sreću u novoj godini poslužuje se kolač okruglog oblika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Hrvatskoj se za sreću jedu kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. U Nizozemskoj se jede “olliebollen”, pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom.

POMODARSTVO ILI POTREBA? Raw food: Recepti za kolače, pizzu, lazanje, umake, ražnjiće

Makovnjača za supersretnu godinu

Sastojci: 900 g brašna (mjera za tri savijače), čaša mlijeka, čaša vode, paketić svježega kvasca, 2 male šalice šećera; nadjev: čaša ulja, 500 g mljevenog maka, 300 g šećera, malo mlijeka, žumanjak za premazivanje

BOGAT ORASIMA I ČOKOLADOM Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

Priprema: Razmutite kvasac u malo vode i mlijeka pa dodajte žličicu šećera i malo brašna. Kad se kvasac digne, dodajte ga u posudu s ostatkom brašna, šećera, mlijeka i vode. Zamijesite tijesto i pustite da se digne. U međuvremenu na zagrijanom ulju popržite mak i šećer pa ulijte malo mlijeka da dobijete kompaktnu masu, odnosno nadjev. Kad tijesto naraste, podijelite ga na tri dijela, razvucite valjkom i po njemu razmažite nadjev. Zarolane makovnjače premažite žumanjkom. Stavite u lim za pečenje premazan margarinom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta na 200 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 31.12.2019.

    makovnjaca uvijek.. 😉.. Svim dragim Adminima kao i cijelom urednistvu Portala 24sata,neka je uspjesna i sretna Nova 2020.ta godina.

  • 29.12.2019.

    Orahnjača da, makovnjača ne u mojoj kući.

  • zagorska puntarica opet 29.12.2019.

    U ovoj na slici ima previse cveba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare