U Nizozemskoj se jede 'olliebollen', pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom
Za sretnu narednu godinu u Hrvatskoj se jede makovnjača
Kad je riječ o slasticama, u većini zemalja njeguje se jedno pravilo - za sreću u novoj godini poslužuje se kolač okruglog oblika.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
U Hrvatskoj se za sreću jedu kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. U Nizozemskoj se jede “olliebollen”, pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom.
Makovnjača za supersretnu godinu
Sastojci: 900 g brašna (mjera za tri savijače), čaša mlijeka, čaša vode, paketić svježega kvasca, 2 male šalice šećera; nadjev: čaša ulja, 500 g mljevenog maka, 300 g šećera, malo mlijeka, žumanjak za premazivanje
Priprema: Razmutite kvasac u malo vode i mlijeka pa dodajte žličicu šećera i malo brašna. Kad se kvasac digne, dodajte ga u posudu s ostatkom brašna, šećera, mlijeka i vode. Zamijesite tijesto i pustite da se digne. U međuvremenu na zagrijanom ulju popržite mak i šećer pa ulijte malo mlijeka da dobijete kompaktnu masu, odnosno nadjev. Kad tijesto naraste, podijelite ga na tri dijela, razvucite valjkom i po njemu razmažite nadjev. Zarolane makovnjače premažite žumanjkom. Stavite u lim za pečenje premazan margarinom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta na 200 stupnjeva.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...