To je to što me zanima!

Zaboravi žvakaću gumu: Tvrdi sir sprječava pojavu karijesa

Komad tvrdog sira zahvaljujući svojim sastojcima neutralizira kiselinu na zubima i povećava proizvodnju sline čime štiti zubnu caklinu i sprečava nastanak karijesa
Vidi originalni članak

Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde znanstvenici s američke Akademije opće stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa, piše Daily Mail.  

Što je veća pH razina na površini zuba, to su zubi zaštićeniji od dentalne erozije koja ugrožava caklinu i zdravlje zuba, a u studiji su znanstvenici mjerili pH zubiju u nekoliko kontrolnih skupina. U prvoj su bila djeca koja su jela cheddar sir nakon obroka, u drugoj su pila mlijeko i jogurt, a kiselost ili lužnatost na površini zubi su mjerili 10, 20 i 30 minuta nakon obroka.

Oni koji su jeli sir imali su najveće razine pH koja štiti zube od karijesa u svim intervalima mjerenja. Ipak, znanstvenici ističu kako vodice za ispiranje usta pružaju daleko najveću zaštitu od karijesa.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ljubica24 08.06.2013.

    Znači umjesto 'Orbita' od sada ide kolut Gaude u torbu...a kako s njim u džep ?! :)))

  • kung fu panda 08.06.2013.

    jabuke su isto dobre mada najbolja je redovna higijena i stomatolog

  • Intergalaktički Gigaimperator 08.06.2013.

    A da vidite šta tek radi kombinacija sira, pršuta, masline i dobrog vina?

Komentiraj...
Vidi sve komentare