To je to što me zanima!

Začini dan: Isprobaj recepte i pripremi fini domaći čili-džem

Ako niste ljubitelj ljutog, čili-papričicama očistite sjemenke, želite li kiselkastiji okus, u džem dodajte limetin ili limunov sok, a ljutinu "razbijaju" listići metvice
Vidi originalni članak

Zrele i aromatične rajčice uz malo češnjaka, čilija i đumbira pretvaraju se u savršen dodatak jajima, mesu ili u namaz za bruschette. 

U mikseru izmiksajte tri grubo nasjeckane srednje velike čili-papričice, šest drobljenih češnjeva češnjaka i 60 g grubo nasjeckanog đumbira. Dodajte kg oguljenih rajčica i miksajte u jednoličnu smjesu. Premjestite u lonac pa na srednje jakoj vatri kuhajte dodajući smjesi 450 g smeđeg šećera, tri žlice tajlandskoga ribljeg umaka, dvije žlice balzamičkog octa i 120 ml vinskog octa. Uz miješanje kuhajte dok ne zavrije. 

Smanjite vatru i uz povremeno miješanje krčkajte 50 minuta ili dok se količina čili-džema ne smanji za pola. Ohladite džem i ulijte ga u staklenke pa čuvajte u hladnjaku. Ovakav će se namaz savršeno slagati s piletinom. Prepržite pileće batake dok ne porumene pa ih premažite džemom. Prebacite ih u lim za pečenje i pecite deset minuta na 220°C. Džem će stvoriti hrskavu koricu koja će piletini dati posebnu aromu i neodoljivu boju. Ovaj slatko-ljuti džem možete poslužiti gostima i kao umak za čips. 

Timijan i čili su gastropar

I začini poput bosiljka i majčine dušice savršeno se slažu s čili-džemom, a ljutinu razbijte listićima metvice koje dodajte kad je gotov.

Blago-ljuti zalogaj

Začinjen džem dobro se slaže i s kozjim sirom. Poslužite žlicu kozjeg sira i čili-džema na prepečenu kruhu te sve prelijte s malo maslinova ulja.

Umjesto rajčica crvene paprike

Džem umjesto od rajčica možete napraviti od crvene paprike. Potrebno je: 200 g čili-papričica, 600 ml jabučnog octa, 200 g paprika i kg šećera.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Šarlota 27.09.2012.

    Obožavam ljutu hranu, no nesmijem joj niti blizu i toga se i držim :(

  • vitaminix 25.09.2012.

    volim kombinaciju slatko-ljuto, kiselo-ljuto ili obje hehehe, ali umjerene ljutine

  • dario1 23.09.2012.

    ja jaaaaako volim ljuto!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare