Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Začini dan: Isprobaj recepte i pripremi fini domaći čili-džem

Začini dan: Isprobaj recepte i pripremi fini  domaći čili-džem
1

Ako niste ljubitelj ljutog, čili-papričicama očistite sjemenke, želite li kiselkastiji okus, u džem dodajte limetin ili limunov sok, a ljutinu "razbijaju" listići metvice

VIDEO

Zrele i aromatične rajčice uz malo češnjaka, čilija i đumbira pretvaraju se u savršen dodatak jajima, mesu ili u namaz za bruschette. 

U mikseru izmiksajte tri grubo nasjeckane srednje velike čili-papričice, šest drobljenih češnjeva češnjaka i 60 g grubo nasjeckanog đumbira. Dodajte kg oguljenih rajčica i miksajte u jednoličnu smjesu. Premjestite u lonac pa na srednje jakoj vatri kuhajte dodajući smjesi 450 g smeđeg šećera, tri žlice tajlandskoga ribljeg umaka, dvije žlice balzamičkog octa i 120 ml vinskog octa. Uz miješanje kuhajte dok ne zavrije. 

Smanjite vatru i uz povremeno miješanje krčkajte 50 minuta ili dok se količina čili-džema ne smanji za pola. Ohladite džem i ulijte ga u staklenke pa čuvajte u hladnjaku. Ovakav će se namaz savršeno slagati s piletinom. Prepržite pileće batake dok ne porumene pa ih premažite džemom. Prebacite ih u lim za pečenje i pecite deset minuta na 220°C. Džem će stvoriti hrskavu koricu koja će piletini dati posebnu aromu i neodoljivu boju. Ovaj slatko-ljuti džem možete poslužiti gostima i kao umak za čips. 

Timijan i čili su gastropar

I začini poput bosiljka i majčine dušice savršeno se slažu s čili-džemom, a ljutinu razbijte listićima metvice koje dodajte kad je gotov.

Blago-ljuti zalogaj

Začinjen džem dobro se slaže i s kozjim sirom. Poslužite žlicu kozjeg sira i čili-džema na prepečenu kruhu te sve prelijte s malo maslinova ulja.

Umjesto rajčica crvene paprike

Džem umjesto od rajčica možete napraviti od crvene paprike. Potrebno je: 200 g čili-papričica, 600 ml jabučnog octa, 200 g paprika i kg šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja