To je to što me zanima!

Zapiši rukom i objavi na webu: Stigao hrvatski superrokovnik

Veća interakcija: Akademski rokovnik Acro idealan je za studente koji obveze, planove, osvrte i ciljeve mogu dijeliti s kolegama na društvenim mrežama
Vidi originalni članak

Popularni hrvatski studentski modni dodatak, rokovnik Acro, nakon godinu dana je dobio novo ruho. U novoj ediciji #goalachiever spojio je rukom pisane ciljeve i planove s online zajednicom.

- Ništa neće zamijeniti olovku i papir. Mislim da se događa poseban proces kad misao ili cilj o kojem razmišljamo iz glave preko ruke prenosimo na papir - govori njegova začetnica, grafička dizajnerica Eli Novaković (23). No zbog sve veće potrebe za interakcijom preko društvenih mreža u novom izdanju rokovnika dizajnerica Eli dodala je Acro ID broj. On korisniku omogućava prijavu i spajanje društvenih mreža s profilom Acro.

- Nakon što napišeš osvrt, cilj ili osobni citat, fotografiraš ga i objaviš pod hashtagom #goalachiever na Instagramu i Facebooku, on se automatski učitava na stranicu Acra - objašnjava Novaković.

Upravo time se stvara nova zajednica potpore u kojoj će korisnici rokovnika moći pratiti jedni druge i pomagati si ostvariti zapisane ciljeve.

- Mobitele i tablete ne smatramo izravnom konkurencijom jer će rijetko tko na poslovnom sastanku ili predavanju izvaditi smartphone i pisati u njega - uvjerena je mlada dizajnerica. Osim linije kariranih rokovnika Originals u narančastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji, koji stoje 69,90 kuna, nova limitirana kolekcija rad je naših poznatih ilustratora: Boo Boo, Tene Letice, Manuela Šumberca i Marka Prokića (f.ckinefine) te stoje 87,50 kuna.

- Iz prve kolekcije, u kojoj je bilo 5000 rokovnika, prodali smo ih pola i to nas je ohrabrilo da idemo dalje - tvrdi Novaković. Ilustracije na 300 rokovnika iz limitirane kolekcije, dodaje mlada grafička dizajnerica, neće ponavljati, nego će razvijati nove.

- Acro prodajemo putem našeg web shopa, ali i u dućanima u Zagrebu, Laubi, a uskoro i u Školskoj knjizi te na mondo.hr - govori dizajnerica. Već iduće godine planira nadograditi svoj superrokovnik. 

- Zauvijek ćemo ostati na papiru, ali želimo razviti mogućnost da tekst koji pišemo u rokovnik automatski objavljujemo na internetu - otkriva.

Prijenosni pisač fotografija je hit u svijetu

Zemlja nam je puna genijalaca i novac doslovno leži na cesti, govori bivša novinarka, fotoentuzijastica Vanda Voloder (35), koja je sa životnim partnerom Ilijom Stijepićem zaslužna za izum aplikacije Fojo.

Riječ je o sustavu za razvijanje crno-bijelih analognih fotografija s “pametnog” telefona uz pomoć Enfojera, jednostavna i prenosiva uređaja koji ih izrađuje na fotopapiru. Uređaj je ubrzo postao svjetski hit s prednarudžbama iz mnogih europskih zemalja i SAD-a, a njihov je projekt uvršten među 50 najboljih startupova u Europi.

- Primijetili smo da je dolaskom ‘pametnih’ telefona fotografija postala sve popularnija, a tamne su komore za razvijanje fotografija rapidno izumirale. Razmišljali smo što bismo htjeli i najprije smo novac uložili u razvoj aplikacije Fojo. Kako smo sve više radili na njoj, shvatili smo da nam nedostaje nešto još ‘opipljivije’i u trenu smo se sjetili što bi to moglo biti - govori. Sami su kod kuće “sklepali” prototip od Diane aparata, modelarske mase i izolir trake, isprobali ga te, nakon što su vidjeli da funkcionira, bacili se na posao. Od prototipa do masovne proizvodnje Enfojera trebalo im je godinu i pol dana, a stoji 200-tinjak dolara.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • melidony 14.09.2014.

    Malo čujemo o ovakvim sjajnim inovatorima za razliku od sveprisutnih kojekakvih"celebritya" koji godinama studiraju i završe fax (hellizin)

  • melidony 14.09.2014.

    Pa ovo je zbilja zanimljivo, odlično.Bravo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare