To je to što me zanima!

Zaštita bebine kože od sunca: Za bebe do 6 mjeseci i godine

Koža beba izrazito je osjetljiva na sunčeve zrake, a budući da njihov negativan utjecaj može izmijeniti DNK, male bebe moraju imati posebnu zaštitu i odjeću
Vidi originalni članak

Za početak, dijete obucite u laganu, udobnu i prozračnu odjeću koja pokriva većinu ruku i nogu te nikako ne zaboravite šeširić. Zatim na plaži ili bazenu potražite hlad ili se poslužite suncobranom. 

Za bebe do šest mjeseci

Ukoliko će biti na direktnom suncu, primjerice u bazenu ili moru, za bebe je bolje obući ih u kupaća odijela kakve nose ronioci ili surferi, preporučuju stručnjaci. To je faktor opreza i zaštite budući da su vrlo osjetljiva. Dijelove tijela koji nisu pkriveni namažite zaštitnim kremama koje u sebi sadrže cinkov oksit ili titan dioksid jer manje iritiraju bebinu kožu od običnih krema za sunčanje.

Za bebe starije od šest mjeseci

Možete koristiti obične kreme za sunčanje, ali obavezno ih treba nanijeti pola sata prije izlaganja suncu. Niste li u mogućnosti nabaviti zaštitnu kremu za bebe, možete se poslužiti i s onima za odrasle, ali dermatolozi tada preporučuju one koji ne sadrže PABA-u (para-amino-benzoičnu kiselinu koja apsorbira UV zrake i djeluje poput oksibenzona, a mnogi stručnjaci tvrde da oštećuje DNK te time povećava rizik od razvoja raka kože). Također, kreme trebaju imati zaštitni faktor 30 ili veći, a odrasli koji se njime služe nemaju ekzeme ili problema s alergijama.

Porumeni li koža vaše bebe ipak na suncu, smirite je aloe verom. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mila 19 17.07.2011.

    ..i ne ostavljati ih u automobilima same...

Komentiraj...
Vidi sve komentare