To je to što me zanima!

Zaštitite obitelj od krpelja koji nose opasne bolesti, evo kako

Sezona je krpelja pa pripazite kada idete u prirodu. Vlasnici kuća bi trebali voditi brigu o održavanju dvorišra i redovito šišati travu, jer krpelji vole boraviti u travi i niskom raslinju
Vidi originalni članak

Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova, niskog raslinja (do visine jednog metra), šikara; u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima itd. Skriveni na vlatima trave, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka, upozoravaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodaju kako su krpelji svojom građom prilagođeni tome da se dobro uhvate za čovjeka. Kada pronađu žrtvu, najprije hodaju po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom, a tada se tamo dobro učvrsti svojim rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne osjeća jer krpelj u svojoj slini ima tvar koja djeluje poput anestetika.

ZA PSE I MAČKE Proučili smo sredstva protiv buha i krpelja, koje je najbolje?

Krpelji prenose opasne bolesti

Oni zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu ima na čitavom području grada Zagreba.

Krpeljni meningoencefalitis

- Nakon inkubacije koja traje 7 do 14 dana, javlja se prva faza bolesti koja traje do 7 dana, a nalikuje na gripu (povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u tijelu). Slijedi faza poboljšanja od nekoliko dana i nakon toga počinje druga faza bolesti  kada se javljaju smetnje od strane središnjeg živčanog sustava (glavobolja, mučnina, povraćanje, zakočenost šije), a ponekad i  znakovi slabosti ili oduzetosti mišića ramenog pojasa, ruku, nogu, mišića za disanje) - upozoravaju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

MOĆ ISCJELJENJA Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...

Lyme borelioza (Lajmska bolest)

- Simptomi su umor, zimica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te povećani limfni čvorovi uz karakterističan osip na koži koji se zove erythema migrans. U roku 2 do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, doseže promjer obično više od 5 cm i dugo je prisutno (i nekoliko tjedana), a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik - objašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Dodaju da se ova bolest liječi antibioticima, što je jako važno, jer inače može doći do upale zglobova, srčanog mišića i živaca. 

Kako pravilno izvaditi krpelja?

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da se krpelji ne premazuju uljem, alkoholom ili nekim mastima. Ovo su njihovi savjeti kako ispravno izvaditi krpelja:

  • Odmah izvaditi krpelja pomoću pincete za čupanje dlačica. Krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući, pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja. Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti povećalo jer trganjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika.
  • Niti u kojem slučaju krpelje se na koži ne smije "gušiti" premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen.
  • Krpelje nemojte dirati golim rukama.
  • Nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda preporučljivo je premazati antiseptikom.

Dodatni savjeti

- Za vrijeme boravka  treba  ako  je moguće  birati šire  putove  i izbjegavati  provlačenje kroz gustiš, a nositi radije odjeću  od glatkih materijala. Dijelove odjeće ne treba odlagati na grmlje. Sredstva za odbijanje komaraca (repelenti) odbijaju djelomično i krpelje pa se mogu primijeniti nanašanjem na kožu na mjestima do kojih dopire odjeća (zapešća, gležnjevi, vrat) ili prskanjem odjeće ako su u obliku raspršivača - savjetuju u Parku prirode Medvednica.

Kažu da je poželjno, nakon boravka u prirodi, dobro pregledati sebe i djecu. Ukoliko pronađete krpelja, svakako ga odmah izvadite. Naime, mogućnost zaraze je manja što se krpelj (ako je zaražen) prije izvadi iz kože.

Također, ukoliko imate kuću s dvorištem, obvezno redovito šišajte travu i održavajte nisko raslinje kako bi sveli pojavu i razmnožavanje krpelja na minimum.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • Ra Mona 27.04.2018.

    a kako da znam koji nosi opasnu bolest,a koji ne hahahahaaa

  • 27.04.2018.

    teško ih je opaziti ne valja sada ići puno u prirodu

  • _Varešak_ 27.04.2018.

    Lako za te krpelje,a što sa onima sa Markova trga ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare