To je to što me zanima!

Zašto djeca ne slušaju dok se ne povisi ton? Zato što su naučila da vas ne poslušaju odmah

Tia Slighthman, savjetnica za roditelje, učiteljica, autorica bestselera, kaže da djeca uče kako je granica do koje smiju ići dok se na njih ne počnete derati pa savjetuje da vježbate strategiju bez vikanja
Vidi originalni članak

Djeca definitivno mogu pomicati granice neprimjerenim ponašanjem. Iz nekog razloga, često je njihovu pažnju nemoguće privući dok roditelji na kraju ne izgube živce i ne povise ton. Ali, mama dvoje dječaka i savjetnica za roditelje kaže da je pravi način da djeca nauče slušati postavljanjem 'konkretnih, jasnih i dosljednih granica'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tia Slighthman odlučila je otkriti zašto djeca slušaju samo kad se na njih viče. 

- Želite li znate zašto vaša djeca ne slušaju dok ne počnete vikati i ne izgubite živce? - upitala je Tia u videu koji na TikToku ima više od pet milijuna pregleda. Ona kaže da je to zato jer roditelji postavljaju tu granicu.

TIJELO KAO LIVADA Baka (55) se cijela tetovirala: Potrošila sam svoju životnu ušteđevinu na oslikavanje tijela

- Radim s djecom i obiteljima više od 16 godina. Koristim svoj sustav i lakšu roditeljsku formulu u svojoj učionici s učenicima, s vlastitom djecom i tisućama roditelja (klijenata) širom svijeta - rekla je Tia.

@parentingcoach

Want to know why kids only listen when you yell or lose your shit? #yellingmom #momfrustration #parentinghelp #positiveparenting #parentingcoach #moms

♬ Beautiful, winter, calming piano corporate(901421) - SK MUSIC

Njezin savjet je da počnete vježbati strategiju koja ne uključuje vikanje. Tia kaže da se djeca rađaju s potrebom pomicanja granica dok se te granice zapravo ne pronađu. Uobičajeno je da roditelji prvo lijepo pitaju, potom daju podsjetnike, pa nastave zahtijevati, a na kraju gube živce i krenu vikati. Djeca uče da ne moraju poslušati prvi put, pa čak ni kada roditelj pita više puta. Naučili su da je granica do koje mogu ići kada se na njih krene vikati.

MOGUĆE PROMJENE Preskačete doručak? Provjerite što se točno događa s tijelom

Tia naglašava da je 'prebacivanje odgojnih metoda na promjenu ponašanja djeteta' ključ za promjenu dinamike ponašanja djece.

- Roditelji koji žele napraviti promjene trebaju jasan i provjeren akcijski plan, zajedno s podrškom i odgovornošću. Promjena se događa kada ste spremni za promjene - dodala je, a piše Bored Panda.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TruemanCapote 28.05.2021.

    Besplatan savjet Ani a i Mariji: glagol "ask" u ovom slučaju nema značenje "pitati" već "tražiti", pa shodno tome popravite ovaj smiješan prijevod!

Komentiraj...
Vidi sve komentare