To je to što me zanima!

Zašto nas nešto svrbi? Glavni je krivac molekula Nppb iz srca

Molekula Nppb dolazi iz srca otkuda kontrolira krvni tlak regulirajući količinu natrija koju otpuštaju bubrezi, a njeno otkriće donosi nadu u liječenje psorijaze i ekcema
Vidi originalni članak

Napokon smo uspjeli identificirati molekulu koja uzrokuje osjećaj svrbeža, objavili su znanstvenici iz američkog nacionalnog Instituta za zdravlje u Marylandu. Oni su analizirali niz različitih kemijskih spojeva koje prenose informacije mozgu te otkrili da je za neizdrživ osjećaj svraba odgovorna molekula iz srca nazvana Nppb ili natriuretski Poleptid b, piše National Geographic.

Tvrde kako to otkriće budi nadu za stvaranje efikasnijih terapija raznih stanja povezanih sa svrbežom, poput ekcema, psorijaze i sličnih bolesti. Također, smatraju da bi to moglo blokirati neugodnu nuspojavu svrbeža bolesnicima koji primaju terapiju za rak ili pak onima na dijalizi bubrega.

Skeniranje mozga pokazalo je da osjećaj svrbeža aktivira razne regije odgovorne za kompulzivne reakcije, neugodne misli i sjećanja, zbog čega nam je poriv da se počešemo neizdrživ.

- Zaista je neobično da molekula Nppb dolazi iz srca otkuda kontrolira krvni tlak regulirajući količinu natrija koje otpuštaju bubrezi, no to samo dokazuje koliko su naši organizmi kompleksni te da svaka molekula ima višestruke uloge - zaključio je autor studije, molekularni genetičar Mark Hoon. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Irina Shayk 24.05.2013.

    hahaha šššššššš

Komentiraj...
Vidi sve komentare