To je to što me zanima!

Zašto slavimo Štefanje i zbog čega nam je to državni blagdan

Blagdan sv. Stjepana državni je praznik u mnogim zemljama. On je prvi kršćanski mučenik i simbol malog čovjeka koji je umro za velike ideale i vjeru u Isusa Krista
Vidi originalni članak

Sveti Stjepan, dan u narodu poznat i kao Štefanje ili Stipanovo pada na dan nakon Božića, 26. prosinca. U našoj je zemlji taj dan državni blagdan kao i u nizu drugih država. 

Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

 

. Carlo Crivelli St Stephen 1476 National Gallery #Crivelli #StStephen #NationalGallery #stoned #saintoftheday @twigsaints

Objavu dijeli @ lamplifeboatladder

Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci pa su ga radi toga osudili na bogohuljenje, izveli iz grada i kamenovali. Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh".

HRVATSKA ŠOPING-MANIJA Kreću zimska sniženja: Ovako će se kretati cijene u tri kruga

Sveti Stjepan se odrekao svog života i svega što je imao zbog Isusa jer je ono što Isusov put nudi njemu bilo daleko fascinantnije i ljepše od svjetovnog života. 

 

Buon Onomastico to all those named after this first martyr. (The martyrdom of St. Stephen ~ Mattia Preti) #ststephen #boxingday #sanstiefnu #saint #catholic #martyr #religous #religion #church #rabat #malta #painting #art #mattiapreti #history #instalike #name #steve #feast

Objavu dijeli Stevie MT (@stijvij)

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrednote te da im je vrlina važnija od života. 

NIJE OTKRILA TOČAN RAZLOG Otkazala vjenčanje zbog samo tri riječi u njegovom mobitelu

Na današnji dan se zapravo klanjamo i slavimo "malog" čovjeka koji je umro za velike ideale, za istinu Isusa Krista. 

Blagdan sv. Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine. Smatra se najbližim Kristu, malom Isusu, a njegovim blagdanom se ističe i Isusova žrtva koju će kasnije podnijeti na Kalvariji za spas čovječanstva. 

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde. 

SREĆA JEDNE VELIKE OBITELJI Valentino uživao na božićnom ručku s Elmom: Presretni smo

Na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama, Štefanijama...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • FraTetka 27.12.2019.

    Bio je velika budala.Zaostao jer u ono vrijeme nije se ni moglo drugačije.To mi liči na legendu o narodnom heroju Savi Kovačeviću.

  • 26.12.2019.

    umro je zbog vjere prema bogu bio je hrabar svetac

  • eho_ 26.12.2019.

    A postoje ljudi, koji nikada neće shvatiti "poruku" ove filozofske rečenice : " Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh. Koliko ih znam, koji smatraju, takve izjave su izjave zadojenih budala i glupavih tupiksa ispranoga mozga. Grdno se varaju..:)) Jer,  upravo evolucija, koja se često i priziva kao spika, kod ovakovih tema..:)) je ta, koja u biti i izdvaja na neki način, čovjeka od majmuna. Hahaha...majme.. koje se znaju dooobro raspucati, kad im se nešt' ne sviđa😏 Al doista samo jedno ide, a ta je ...ne kopati im oči, niti treba pjeniti.. nego doista pomisliti..."Oprosti im...oni neznaju što rade".😏

Komentiraj...
Vidi sve komentare