To je to što me zanima!

Zastrašujuće: Ne uzrokuje bol, a dovodi do potpune sljepoće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Povišeni očni tlak ne uzrokuje bol niti druge probleme, pa čovjek posumnja na bolest tek kada počne gubiti vid. Glaukom je potrebno otkriti što ranije
Vidi originalni članak

U današnje je vrijeme teško sačuvati dobar vid jer je izloženost štetnim tvarima veća no ikada - od prečestog i dugotrajnog gledanja u ekran, primjerice za one koji rade na računalu, do štetnog utjecaja ultraljubičastih sunčevih zraka.

 S druge strane, prehrana je danas neprimjerena pa se na jelovniku nedovoljno često nađu namirnice koje „hrane“ zdravlje očiju.

Opasnost glaukoma se krije u činjenici da se razvija u tišini, bez ikakvih simptoma. Povišeni očni tlak ne uzrokuje bol niti druge probleme, pa čovjek posumnja na bolest tek kada počne gubiti vid. Da bi se adekvatno liječio, glaukom je potrebno otkriti što ranije kako bi se usporilo i spriječilo napredovanje bolesti. 

Ovaj tjedan se diljem Hrvatske obilježava tjedan glaukoma. Pravo je vrijeme da i vi provjerite svoj vid.

Ove će godine Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, organizirati kampanju u cijeloj Hrvatskoj.

Ovogodišnja akcija bit će pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Zbog podizanja svijesti i znanja o glaukomu među pučanstvom i liječnicima u Hrvatskoj, planirane aktivnosti tijekom tjedna glaukoma uključivat će izradu pisanog materijala o glaukomu, izradu radio- i TV-spota, radio- i TV-emisije, kao i akcije mjerenja očnog tlaka u rizičnim skupinama na 19 lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Bjelovar, Karlovac, Sisak, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Virovitica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin, Požega, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci). 

Ove je godine stručni dio posebno posvećen podizanju razine znanja i razmjeni iskustava o glaukomu među oftalmolozima u Hrvatskoj.

Planirajte osloboditi svoje vrijeme od 08. do 14. ožujka 2015. godine i uključite se u nacionalnu kapanju ''Zaustavimo glaukom''.

Posebno ste pozvani da u subotu 14. ožujka u Centru Kaptol u Zagrebu dođete i sudjelujete u jednodnevnom stručnom simpoziju ''Glaukomski dan u glaukomskom tjednu''. Cilj organizatora je stvoriti praktični simpozij sa strukturom kratkih i jasnih prezentacija i što aktivnijom diskusijom.

Raspored događanja i planiranih aktivnosti na 19 lokacija, program stručnog simpozija, kao i informacije o cijeloj nacionalnoj kampanji biti će objavljeni tijekom veljače na internetskoj stranici www.glaukom-hr.org  i  hod.com.hr.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Yassa 09.03.2015.

    sranje kada se tog dokopaš

  • MAX 2010 09.03.2015.

    Medijima (svim) je vrednija vijest o Avi. Nives ili Vučkovički nego ijedna stvarno relevantna.....Čak I na HRT-u su ukinute sve vrijedne domaće emisije (koje su informirale I o tome)...jer se za % uvoze sapunjare I "komercijalne" idioterije na koje se kuri sve luđa publika.........Ovo jest svima bitno ali provizija je provizija I broj "lajkova" je jedini kriterij političkih -neprofesionalnih analfabeta koji si slažu programsku shemu.......

  • bubamara2103 09.03.2015.

    Nažalost, ja ga imam, za sad nemam nikakvih teškoća niti gubitka vida, redovito kapam kapljice, a kako će biti dalje vidjet ćemo. Nadam se najboljem, jer ga ima i moja mama, ona ima 84 godine, i još uvijek nije izgubila vid! Držite mi fige!

Komentiraj...
Vidi sve komentare