To je to što me zanima!

Zaustavili širenje raka! Tumor su pretvorili u masne stanice

Švicarski znanstvenici kažu da stanice raka mogu brzo reagirati i prilagoditi se promjenama u njihovom okolišu, u ovom slučaju, transformirati se u drugačiju vrstu stanica
Vidi originalni članak

Radi se o eksperimentu na miševima kojima su švicarski znanstvenici sa Sveučilišta u Baselu pretvorili stanice raka dojke u masne stanice. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenja bolesti po tijelima miševa. Kažu kako se stanice raka mogu, na neki način, prevariti.

SNJEŽANA JE VJEROVALA LIJEČNICIMA Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’

Oboljelim miševima davali su kombinaciju lijekova za dijabetes tipa 2 (rosiglitazon) i rak kože (trametinib). Time su uspjeli aktivirati transformaciju stanica tumora i njihovu preobrazbu u masne.

Napominju da stanice raka mogu brzo reagirati i prilagoditi se promjenama u njihovom okolišu, u ovom slučaju, transformirati se u drugačiju vrstu stanica. 

- Plastičnost stanica raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prijelaz (EMT), poznato je da povećavaju staničnu plastičnost. Plastičnost stanica karcinoma može se terapeutski iskoristiti prisiljavajući trans-diferencijaciju stanica raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite - objasnio je profesor biokemije Gerhard Christofori.

Dodao je da, osim što su se stanice raka transformirale i pretvorile u masne, posve su se prestale reproducirati. Profesor kaže, da koliko je njima poznato na osnovu podužeg eksperimentiranja, masne stanice ne bi se trebale ponovno pretvoriti u tumorske.

ISTRAŽIVANJE Višak masnog tkiva oko struka loše utječe na funkciju mozga?

Znanstvenicima je cilj pokušati primijeniti ovu metodu na ljudima oboljelima od raka dojke dok su tumorske stanice još u prilično plastičnom, promjenjivom stanju. Napominju da su oba lijeka korištena tijekom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA - američke Agencije za hranu i lijekove te da bi se uskoro mogli naći u kliničkoj primjeni.

Vjeruju da bi se ova metoda mogla pokazati dobrom i kod ostalih vrsti raka. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Cancer Cell.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Cipelcug 22.01.2019.

    Konačno članak korisnog sadržaja.

  • CoolRi 22.01.2019.

    Moze netko prije svega pojasnit kako mis dobije rak dojke .... da bi oni znali djeluje li to (???)

  • 22.01.2019.

    tako vec 30 godina govore našli smo lijek za rak

Komentiraj...
Vidi sve komentare