Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Zaustavili širenje raka! Tumor su pretvorili u masne stanice

Švicarski znanstvenici kažu da stanice raka mogu brzo reagirati i prilagoditi se promjenama u njihovom okolišu, u ovom slučaju, transformirati se u drugačiju vrstu stanica

Fotolia
Foto: Fotolia
11 komentara

Radi se o eksperimentu na miševima kojima su švicarski znanstvenici sa Sveučilišta u Baselu pretvorili stanice raka dojke u masne stanice. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenja bolesti po tijelima miševa. Kažu kako se stanice raka mogu, na neki način, prevariti.

SNJEŽANA JE VJEROVALA LIJEČNICIMA Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’

Oboljelim miševima davali su kombinaciju lijekova za dijabetes tipa 2 (rosiglitazon) i rak kože (trametinib). Time su uspjeli aktivirati transformaciju stanica tumora i njihovu preobrazbu u masne.

Napominju da stanice raka mogu brzo reagirati i prilagoditi se promjenama u njihovom okolišu, u ovom slučaju, transformirati se u drugačiju vrstu stanica. 

Male scientist, chemist working with microscope in pharmaceutica | Autor: bogdanhoda Foto: bogdanhoda

- Plastičnost stanica raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prijelaz (EMT), poznato je da povećavaju staničnu plastičnost. Plastičnost stanica karcinoma može se terapeutski iskoristiti prisiljavajući trans-diferencijaciju stanica raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite - objasnio je profesor biokemije Gerhard Christofori.

Print | Autor: cell.com Foto: cell.com

Dodao je da, osim što su se stanice raka transformirale i pretvorile u masne, posve su se prestale reproducirati. Profesor kaže, da koliko je njima poznato na osnovu podužeg eksperimentiranja, masne stanice ne bi se trebale ponovno pretvoriti u tumorske.

ISTRAŽIVANJE Višak masnog tkiva oko struka loše utječe na funkciju mozga?

Znanstvenicima je cilj pokušati primijeniti ovu metodu na ljudima oboljelima od raka dojke dok su tumorske stanice još u prilično plastičnom, promjenjivom stanju. Napominju da su oba lijeka korištena tijekom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA - američke Agencije za hranu i lijekove te da bi se uskoro mogli naći u kliničkoj primjeni.

Vjeruju da bi se ova metoda mogla pokazati dobrom i kod ostalih vrsti raka. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Cancer Cell.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message