To je to što me zanima!

Zbog manje mišića i više masti mamurluk je gori nakon 40-e

Kako starimo, gubimo mišićni masu koju zamjenjuju masti, pa je tijelo podložnije dehidraciji, a jetra sporije probavlja alkohol, pa nam mamurluk sve teže "pada"
Vidi originalni članak

Dok je u 20-ima mamurluk najčešće blaga smetnja nakon lude noći, u 40-ima on postaje razlog zbog kojeg sve manje pijemo, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania. Oni su otkrili da je glavni krivac za to gubitak mišićne mase koju mijenjaju masti, piše Daily Mail.

Kako masti sadrže manje vode, one drugačije apsorbiraju alkohol, a što je u tijelu manje mišića lakše dolazi do dehidracije. Upravo je dehidracija ključni uzročnik mamurluka, objašnjava autor studije, profesor David Oslin. Dodatni je razlog i manja sposobnost jetre da probavi alkohol, koji se dulje zadržava u tijelu nakon 40-e, a osobito nakon 50-e.

- Stariji su ljudi više opijeni od svake čaše koju popiju, efekt alkohola dulje traje, a i simptomi mamurluka poput mučnine i glavobolje su gori - komentirao je studiju dr. Garry Murray iz britanskog Instituta za zloupotrebu alkohola.

Dodaje i kako je za teže podnošenje alkohola odgovoran i sam mozak, jer neuroni postaju manje učinkoviti kako starimo, ali i lijekovi koji se obično piju u starijoj dobi te dodatno opterećuju jetru.

Dodali elektrolite i izumili pivo od kojeg neće biti mamurluka

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Suncica_Oblak 23.11.2013.

    Jedinio sto mi je zapalo za oko jeste mamurluk. :))) Misa mu, i godine, ne mogu se ni proveseliti ko' covjek, a da sljedeci dan ne drzim sama sebi bukvicu kako ono sinoc nije vrijedno ovog danas. :))

  • rumjacks 22.11.2013.

    Živa istina,prije sam mogao popiti kao kamila a sada čim popijem dvadesetak gemišta moram ići žuboriti

  • triangle 22.11.2013.

    Još jedno činjenično sranje koje dolazi s godinama...Nije mi ni ovaj mamurluk u 30ima više lako podnošljiv,kaj je onda tek u 40ima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare