To je to što me zanima!

Zbog pušenja rizik raka grla i želuca ostaje godinama visok

Bivši pušači imaju 62 posto veći rizik za nastanak raka jednjaka i želuca, nego oni koji nikad nisu pušili, a važno je što prije prekinuti nezdravu naviku, otkriva studija
Vidi originalni članak

Pušenje udvostručuje rizik raka želuca i jednjaka, a on ostaje visok i 30 godina nakon prestanka pušenja, objavili su talijanski istraživači. Oni su promatrali rezultate desetak odvojenih skupina o utjecaju cigareta na nastanak raka. Pušenje se dugo povezivalo s nastankom raka želuca, osobito područja želučane kardije, a oba tipa raka poznati su kao adenokarcinomi, maligni tumori koji nastaju u žljezdastom tkivu. Oni su u velikom porastu posljednjih godina, a istraživači smatraju kako su pretilost i pušenje glavni uzročnici "epidemije" adenokarcinoma.

- Prestanak pušenja je izrazito važan, no treba naglasiti da je važno prestati pušiti što prije, jer rizik raka vrlo se sporo smanjuje kod pušača - izjavila je voditeljica istraživanja, dr. Eva Negri.

Znanstvenici su proučavali 33 studije i zaključili da, iako se rizik dobivanja raka nakon prestanka pušenja smanjuje, on je još uvijek veći za 62 posto nego kod ljudi koji nikad nisu pušili. Američko Udruženje za istraživanje raka objavilo je kako će od 200 odrasih, jedan od njih razviti neki oblik raka jednjaka tijekom života, dok je za želudac taj omjer jedan na 114 ljudi. Budući da je rak pluća daleko raširenija bolest kod pušača, rak želuca i jednjaka često se podcjenjuju u svojim opasnostima, smatraju istraživači.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_32967 01.04.2011.

    kakvu krasnu mušku ruku i prste ima ova manekenka sa slike... od pušenja.

  • pitur 31.03.2011.

    Jao meni,ionako mi je zdravlje vec lose...

Komentiraj...
Vidi sve komentare