Ljudi koji redovito kuhaju s maslinovim uljem, koriste ga kao začin u salatama ili u njega umaču kruh, imaju čak 41 posto manji rizik od infarkta, otkrila je studija Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Bordeuxu provedena na 8000 ljudi.
Mediteranski način prehrane se gotovo u potpunosti bazira na maslinovom ulju, i učestala je namirnica u zemljama poput Italije, Grčke, Španjolske i Francuske. Njegovo korištenje osobito se savjetuje ljudima starije životne dobi.
- Infarkt je jedan od vodećih uzroka smrti, a maslinovo ulje je prirodan, jeftin i jednostavan način za njegovu prevenciju - rekla je voditeljica studije, Cecilia Samieri.
Koliko je ono zdravo dokazuje veći broj srčanih udara u zemljama čija se prehrana temelji na životinjskim i zasićenim masnoćama, poput Velike Britanije, objašnjavaju znanstvenici. Maslinovo ulje bogato monozasićenim masnim kiselinama, omega 6 masnim kiselinama koje blokiraju upale i kronična stanja kao što su bolesti srca i artritis.