To je to što me zanima!

Zdrave zamjene za sastojke u slasticama: Chia umjesto jaja...

Avokado umjesto maslaca ili chia i lanene sjemenke umjesto jaja samo su neke od zamjena za sastojke u desertima koji mogu smanjiti broj kalorija i ne promijeniti okus izvornog recepta
Vidi originalni članak

Ako ste na dijeti ali i dalje želite jesti slatko, postoji rješenje. Naime, u kolače možete dodati niz zdravih zamjena za određene sastojke u vašem desertu te mu tako značajno povećati hranjivu vrijednost. Nutricionistica Samantha Cassetty objasnila je kako ovih devet zdravih namirnica možete ukomponirati u svoj desert i učiniti ga ukusnijim i zdravijim.

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Maslac zamijenite pasiranim avokadom

Ovo je jednostavna zamjena za pečenje, jer možete koristiti istu količinu avokada kao i maslaca koji se traži u receptu. Prema Cassetty, ova zamjena smanjuje ukupni udio masti, a istovremeno povećava sadržaj vlakana i hranjivih sastojaka, te opskrbljuje vaš desert vitaminom K, folatima, vitaminom E i kalijem. Osim toga, zamjena maslaca s avokadom zapravo zamjenjuje manje zdrave zasićene masti protuupalnim mononezasićenim mastima. Trebao bi dobro funkcionirati u svim pečenim proizvodima, ali ako vas brine zelena nijansa, isprobajte ga u čokoladnim desertima gdje nećete primijetiti nikakvu razliku u boji.

2. Ubacite slanutak

Možda zvuči čudno, ali slanutak je doista svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim kolačićima i ostalim slasticama.

- Slanutak opskrbljuje proteinima i vlaknima te mnoštvom drugih hranjivih sastojaka, uključujući magnezij, cink, željezo i folate - objašnjava Cassetty. Zbog toga su studije pokazale da slanutak poboljšava hranjivost obroka, a isto bi se moglo reći i za deserte s dodatkom slanutka.

HRVATSKA ZDRAVA POSLASTICA BITE ME pločice: Dvije godine smo razvijali proizvod, a sada u njima uživa već 'pola' Europe

3. Dodajte orahe

Ne može jednostavnije, samo stavite orahe u deserte poput browniesa ili zdravih kolačića.

- Utvrđeno je da uključivanje oraha u prehranu poboljšava unos hranjivih sastojaka, zato je sjajna strategija dodati ih u poslastice - kaže Cassetty. Od svih orašastih plodova, orasi su jedini bogati ALA omega-3 masnim kiselinama, a osim toga pružaju vlakna, magnezij i željezo te u desertima imaju božanski okus.

4. Napravite 'jaje' od chia sjemenki ili lana

Vegani već godinama koriste ovaj trik kako bi zamijenili jaja, no čak i ako niste vegan, možete isprobati ovu taktiku. Dovoljno je jednu žlicu sjemenki chia ili lana pomiješati s tri žlice vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta dok konzistencije ne bude slična jajetu. Prema Cassetty, ove sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama, odnosno protuupalnim mastim koje općenito ne jedemo dovoljno.

5. Zamijenite prazne ugljikohidrate s hranjivim sastojcima

- Nažalost, većina slastica sadrži uglavnom prazne ugljikohidrate, poput dodanih šećera i pšeničnog brašna rafiniranog zrna. Isprobajte recepte i mješavine za pečenje koje sadrže brašno od badema ili kokosa koji su bogati hranjivim sastojcima. Oni imaju manje ugljikohidrata i više vlakana i bjelančevina od uobičajenih smjesa, što znači da nećete kroz dan doživjeti nagli pad energije i promjene šećera u krvi koje inače donosi većina slastica - kaže Cassetty.

OBRATITE PAŽNJU Previše slatkiša može negativno utjecati na raspoloženje i san

6. Smanjite šećer u receptima

Prema Cassetty, možete maknuti otprilike trećinu šećera iz recepta bez da ugrozite konačni proizvod u voćnim receptima, kremšnitama, pudinzima i pločicama bez pečenja. Naravno, bit će manje slatkog okusa, ali to je dobro jer vas jako zaslađeni deserti tjeraju da više jedete. U pečenim proizvodima šećer pomaže zadržati vlagu, pa umjesto njega probajte dodati pasiranu suhu šljivu u omjeru 1: 1. Ovaj trik smanjuje količinu šećera i dodaje vlakna bez uništavanja teksture smjese.

7. Budite oprezni s čokoladnim suzama

Pokušajte upotrijebiti ili mini verziju čokoladnih suza ili nasjeckajte tamnu čokoladu na manje komadiće kada u receptima trebate dodati čokoladne suze. Ovaj trik vam daje čokoladni okus pri svakom zalogaju, ali smanjuje količinu čokolade koju koristite jer se manje čokoladne suze i komadi ravnomjernije raspoređuju.

GOTOV ZA 20 MINUTA Mljac! Napravite cheesecake sa bananama i pudingom za tren

8. Preobrazite svoje voće

- Nikada ne bih predložila da se za desert pojede komad voća, ali voće zaista možete pretvoriti u nešto što možete nazvati desert. Jedan od mojih najdražih recepata je pirjati nasjeckane jabuke posute cimetom, a zatim na vrh staviti orahe. Druga mogućnost je da zagrijete smrznuto voće 30 sekundi dok ne postane sočno, a zatim umiješajte 1 žličicu chia sjemenki na pola šalice smrznutih bobica. Smjesa neka odstoji najmanje 30 minuta dok ne postane želeasta. Zatim pospite granolom - kaže Cassetty. Ovo su samo dvije mogućnosti, ali u stvarnosti postoji toliko načina kako napraviti desert od prirodno slatkog voća.

9. Napravite mini verziju

- Jedna od mojih omiljenih profesionalnih strategija su mini porcije. Napravite svoj omiljeni desert u mini verziji i pojedite nekoliko zalogaja. Takav mini desert omogućuje vam maksimaliziranje užitka, a veličine porcija razumnima - kaže Cassetty, piše Msn.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 25.04.2021.

    Chia sjemenke super

Komentiraj...
Vidi sve komentare